Horváth Rozi

A nő az ikonikus fűszermárka mögött: ismerd meg Horváth Rozi életét

Létrehozva: 2025.03.19.

Módosítva: 2025.03.19.

Az összes magyar konyhában ismerik Horváth Rozi nevét, az emberek naponta használják a különleges fűszerkeverékeket.

A Mindmegette is írja, hogy a legtöbb konyhában ott vannak a nemrég elhunyt Horváth Rozi fűszerkeverékei, de csak kevesen tudják, ki is volt az ember, aki az ikonikus fűszermárka mögött állt.

Horváth Rozi / Fotó: Facebook (via Mindmegette)

A kezdetek

Az 1939-ben, Tolmácson, Drozgyik Ilona néven született Horváth Rozi szorosan és odaadással tevékenykedett, de meglepő módon fiatalkorában nem volt éppenséggel konyhatündér, még a nokedlivel is meggyűlt a baja. Főleg a divat világa vonzotta, tervező szeretett volna lenni, de ez sajnos nem jött össze neki, így porcelánfestő, majd a MÁV-nál műszaki rajzoló lett.

Horváth Rozi életébe akkor hullottak bele a fűszerek, mikor Algériában élt a férjével. Ott megtanult franciául és rengeteg szakácskönyvet olvasott. 1974-es hazatérésekor magával hozta az Észak-Afrikában megismert fűszereket, és a saját konyhájában kísérletezgetett azokkal.

Szerencse, hogy találkoztam a férjemmel. Ő kint dolgozott Algériában, szerintem ez egy óriási dolog volt, mert ott megismerkedtem azzal a világgal. Ez a hatvanas években volt, amikor még nem lehetett több évre külföldre menni. A fűszer mint hobbi, ott kezdődött. Ha akkor én nem vagyok ott, és nem tanulok meg franciául, akkor nem lett volna belőlem fűszerész

– mondta egy interjúban.

A hobbiból hivatás lett egy szerencsés véletlennek köszönhetően, ugyanis éppen a férje egyik barátja látogatta meg őket, mikor hirtelen leszakadt a fűszerespolc és kiborult a curry, aminek a jellegzetes illata az egész lakást átjárta. A vendég pont egy fűszerek forgalmazásával foglalkozó cégnél dolgozott, Horváth Rozi pedig leszerződött ehhez a céghez, és fél év alatt hétféle fűszerkeveréket állított össze nekik – ez volt 1985-ben.

Létrejön a fűszermárka

1993-ban jött létre az ikonikus fűszermárka, a Horváth Rozi név pedig Ilona férjének vezetéknevéből, illetve az édesanyja keresztnevéből állt össze, a csomagoláson az ő arcképe szerepelt, ezáltal a család többi ragja is hozzáadott valamit a fűszerekhez.

Hosszú idő, rengeteg munka és kitartás kellett a sikerhez, de végül összejött, mindenhova eljutottak a Horváth Rozi fűszerkeverékek, ebben pedig nagy szerepet játszottak a Horváth Rozi szakácskönyvek is. A nagy áttörést egy kétezres évek elején debütáló főzős műsor hozta, amiben Kaszás Géza mellett ő volt a műsorvezető – a Horváth Roziként emlegetett Drozgyik Ilona végül 2002-ben vonult nyugdíjba, de továbbra is kísérletezett, illetve könyvírással töltötte az idejét.

Hinni kell! Nem a csodában, hanem az embernek saját magában. Úgy éreztem, hogy valami több fog kijönni belőlem, csak azt nem tudtam, hogy mi. Attól kezdve, hogy elindult a Horváth Rozi márkanév, egy éven belül 98%-os ismertségre tettem szert. Volt, hogy azzal szekáltak, ismertebb vagy, mint Göncz Árpád. A párom, akivel a férjem halála után éltem együtt azt mondta, tanuld már meg, Puskás Öcsi csak egy volt, Horváth Rozi is csak egy van

– mondta egy interjúban.

Íme pár recept Horváth Rozitól:

Bakonyi betyárgulyás
Hozzávalók:

  • 60 dkg sertéslapocka 
  • 15 dkg füstölt kolozsvári szalonna 
  • 10 dkg füstölt kolbász 
  • 30 dkg vegyes erdei gomba 
  • 1 fej hagyma 
  • 1 l húsleves 
  • 2 evőkanál liszt 
  • 2 dl tejföl 
  • 2 darab Horváth Rozi Babérlevél egész 
  • 1 kiskanál Horváth Rozi Feketebors őrölt 
  • 1 ág friss kakukkfű 
  • 2 darab zsályalevél 
  • 1 evőkanál pirospaprika 
  • 1 evőkanál zsír 
  • 1 késhegynyi só

Elkészítése:

  1. A húst megtisztítjuk és felkockázzuk, a hagymát felaprítjuk, a kolbászt felkarikázzuk, a gombát felszeleteljük. A szalonnát csíkozzuk fel, és a zsíron süssük ropogósra. Egy kanállal szedjük ki, és tegyük félre. A megmaradt zsíron fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát. 
  2. Dobjuk rá a felkockázott húst, és időnként megkeverve süssük kifehéredésig. Annyi vizet öntsünk rá, mintha pörköltet főznénk. A tetején összegyűlő zsírra szórjuk rá a pirospaprikát, sózzuk meg, adjuk hozzá a borsot, a zsályaleveleket és a kakukkfüvet. Forgassuk át, fedjük le és gyenge tűzön 45-50 perc alatt főzzük félpuhára. 
  3. Ha a víz elfő, pótoljuk nyugodtan. Ezután adjuk hozzá a húslevest, dobjuk bele a babérlevelet, és nagy lángon forraljuk fel. Vegyük vissza a lángot, adjuk hozzá a gombát és a kolbászt, és főzzük addig, amíg a hús meg nem puhul. A tejfölben kevés levessel a lisztet elkeverjük, és behabarjuk vele a levest. Ellenőrizzük, hogy elég sós-e, majd pár percig forraljuk. Tálaláskor szórjuk meg a pirított szalonnával.

 

Csirkemell őzgerincformában sütve
Hozzávalók:

  • 70 dkg csirkemellfilé 
  • 25 dkg tetszőleges füstölt sajt 
  • 10 dkg ementáli sajt 
  • 1 csipet só 
  • 1 csipet Horváth Rozi Feketebors őrölt 
  • 1 teáskanál Horváth Rozi Majoranna morzsolt 
  • 2 darab tojás 
  • 3 evőkanál tejföl 
  • 3 evőkanál liszt 
  • 4 dkg vaj 
  • 200 g bacon

Elkészítése:

  1. A csirkemellet megtisztítjuk, felkockázzuk, megsózzuk. A füstölt sajtot hasonló méretűre vágjuk. Az ementáli sajtot lereszeljük. A tojást verjük habosra, adjuk hozzá a tejfölt, a lisztet, sózzuk, borsozzuk, kevés majoránnával ízesítjük. Keverjük bele a reszelt sajtot. A végén forgassuk bele a felkockázott húst és sajtot. 
  2. Fogjuk az őzgerincformát, és alaposan vajazzuk ki. Egymás mellé keresztben fektessük bele a bacon szeleteket úgy, hogy a két oldalán egyformán kilógjanak a végei. Fogjuk a masszát, és óvatosan öntsük a formába. Egyengessük el, majd két oldalról hajtsuk rá a szalonna csíkokat. Tehetünk még néhány szeletet a tetejére is. Kenjük meg vékonyan tejföllel, és szórjuk meg a reszelt sajttal. Melegítsük elő sütőnket 170 fokra, és 40-45 perc alatt süssük meg.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek