Az összes magyar konyhában ismerik Horváth Rozi nevét, az emberek naponta használják a különleges fűszerkeverékeket.
A Mindmegette is írja, hogy a legtöbb konyhában ott vannak a nemrég elhunyt Horváth Rozi fűszerkeverékei, de csak kevesen tudják, ki is volt az ember, aki az ikonikus fűszermárka mögött állt.
Az 1939-ben, Tolmácson, Drozgyik Ilona néven született Horváth Rozi szorosan és odaadással tevékenykedett, de meglepő módon fiatalkorában nem volt éppenséggel konyhatündér, még a nokedlivel is meggyűlt a baja. Főleg a divat világa vonzotta, tervező szeretett volna lenni, de ez sajnos nem jött össze neki, így porcelánfestő, majd a MÁV-nál műszaki rajzoló lett.
Horváth Rozi életébe akkor hullottak bele a fűszerek, mikor Algériában élt a férjével. Ott megtanult franciául és rengeteg szakácskönyvet olvasott. 1974-es hazatérésekor magával hozta az Észak-Afrikában megismert fűszereket, és a saját konyhájában kísérletezgetett azokkal.
Szerencse, hogy találkoztam a férjemmel. Ő kint dolgozott Algériában, szerintem ez egy óriási dolog volt, mert ott megismerkedtem azzal a világgal. Ez a hatvanas években volt, amikor még nem lehetett több évre külföldre menni. A fűszer mint hobbi, ott kezdődött. Ha akkor én nem vagyok ott, és nem tanulok meg franciául, akkor nem lett volna belőlem fűszerész
– mondta egy interjúban.
A hobbiból hivatás lett egy szerencsés véletlennek köszönhetően, ugyanis éppen a férje egyik barátja látogatta meg őket, mikor hirtelen leszakadt a fűszerespolc és kiborult a curry, aminek a jellegzetes illata az egész lakást átjárta. A vendég pont egy fűszerek forgalmazásával foglalkozó cégnél dolgozott, Horváth Rozi pedig leszerződött ehhez a céghez, és fél év alatt hétféle fűszerkeveréket állított össze nekik – ez volt 1985-ben.
1993-ban jött létre az ikonikus fűszermárka, a Horváth Rozi név pedig Ilona férjének vezetéknevéből, illetve az édesanyja keresztnevéből állt össze, a csomagoláson az ő arcképe szerepelt, ezáltal a család többi ragja is hozzáadott valamit a fűszerekhez.
Hosszú idő, rengeteg munka és kitartás kellett a sikerhez, de végül összejött, mindenhova eljutottak a Horváth Rozi fűszerkeverékek, ebben pedig nagy szerepet játszottak a Horváth Rozi szakácskönyvek is. A nagy áttörést egy kétezres évek elején debütáló főzős műsor hozta, amiben Kaszás Géza mellett ő volt a műsorvezető – a Horváth Roziként emlegetett Drozgyik Ilona végül 2002-ben vonult nyugdíjba, de továbbra is kísérletezett, illetve könyvírással töltötte az idejét.
Hinni kell! Nem a csodában, hanem az embernek saját magában. Úgy éreztem, hogy valami több fog kijönni belőlem, csak azt nem tudtam, hogy mi. Attól kezdve, hogy elindult a Horváth Rozi márkanév, egy éven belül 98%-os ismertségre tettem szert. Volt, hogy azzal szekáltak, ismertebb vagy, mint Göncz Árpád. A párom, akivel a férjem halála után éltem együtt azt mondta, tanuld már meg, Puskás Öcsi csak egy volt, Horváth Rozi is csak egy van
– mondta egy interjúban.
Bakonyi betyárgulyás
Hozzávalók:
Elkészítése:
Csirkemell őzgerincformában sütve
Hozzávalók:
Elkészítése: