Bár a piacokon, üzletekben is hozzájuthatunk friss, cserepes fűszernövényekhez, ezek gyorsan tönkremennek, pedig nem nagy igényű növényekről van szó.
Mi ennek az oka? A szupermarketekben kínált fűszernövényeket általában tőzeges talajba ültetve árulják, ha meg szeretnénk őket tartani, mindenekelőtt át kell ültetnünk – erre tökéletesen megfelel a szintén kapható komposztált virágföld. Érdemes nagyobb, vízáteresztő edénybe átültetni és a talaj felületét faaprítékkal befedni, mely segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát.
Napos helyet keressünk nekik, alulról öntözzük és gondoskodjunk rendszeres metszésükről is – bár esetükben a rendszeres használat ezt biztosítja.
Hogyan párosítsuk?
Ha közös ládába ültetjük a növényeket, vízigényük szerint párosítsuk őket. Például a rozmaring, a kakukkfű, a zsálya és az oregánó kevesebb vizet igényel. Nagyobb vízigényűek a menta, petrezselyem, metélőhagyma, citromfű, lestyán, tárkony és a bazsalikom.
Mit kell tudni a magvetésről?
Mindenekelőtt vásároljunk jó minőségű vetőmagot. Ha saját palántát akarunk nevelni, erre a folyamatra 4–6 hetet kell rászánnunk.
Gasztro magazin a keddi Borsban - keresse az újságárusnál!
Olvasson kényelmesen: fizessen elő a Borsra!