A nyár nem igazi jeges nyalánkságok nélkül! Fagylaltot, jégkrémet és sörbetet otthon is készíthetünk. A házi fagylalt nemcsak olcsóbb, hanem garantáltan tartósítószer- és adalékanyag-mentes.
Hét tipp a tökéletes fagyiélményhez.
1. A fagylaltgépek választéka évről évre bővül, az áruk pedig csökken. Jelenleg már 6000–7000 forintért is beszerezhető egy kisebb teljesítményű fagylaltkészítő. Kapacitástól függően ezekben 20–40 perc alatt készül el a fagylalt. Az igazán elszántaknak ostyasütő gépet is kínálnak.
Tökéletes receptek a Gasztro magazinban, keresse minden második kedden a Borsban!
Fizessen elő a Borsra kényelmesen: online, bankkártyával!
2. A jégkrémformák és jeges nyalókaformák tárháza is széles. Ezeket általában hőálló műanyagból vagy szilikonból készítik. Egyszerűségük többek között abban rejlik, hogy akár gyümölcsléből is lehet jégkrémet készíteni. Az előregyártott formát joghurtospohárral és gyógyszertárban kapható spatulával is helyettesíthetjük.
3. Ha fagylaltgép nélkül készítünk fagylaltot, akkor a fagyasztandó masszát mindig fedjük le, és óránként alaposan keverjük át, először villával, a végén pedig botmixerrel. A masszának 4–5 órát kell a fagyasztóban hűlnie ahhoz, hogy megfelelő állaga legyen.
4. Bizonyos fagylaltokat rummal vagy likőrrel is ízesíthetünk.
Egy átlagos adag fagylaltot három-négy evőkanál alkohollal ízesítsünk. Figyeljünk arra, hogy az alkoholok mindig jó minőségűek legyenek.
5. A sörbet alapja a gyümölcs, cukor és a víz. Fél kg gyümölcshöz 3,5 dl vizet és 15 dkg cukrot adjunk, és főzzünk cukorszirupot, a kihűlt szirupot tegyük a fagyasztóba és óránként keverjük át. A sörbeteket tetszés szerint ízesíthetjük fűszernövényekkel, citromlével, mézzel. A gyümölcsöt mindig megmosva, tisztítva és apróra vágva vagy botmixerrel pürésítve használjuk fel a sziruphoz.
6. A tejalapú fagylaltokhoz nemcsak tejet és tejszínt, hanem sűrített tejet, mascarponét vagy natúr krémsajtot is használhatunk. A tejtermékeket kókuszkrémmel és kókusztejjel helyettesíthetjük.
7. A legegyszerűbb mindenmentes fagylaltalap a banán. Négy főre négy-öt darab érett banánt számoljunk. A banánokat hámozzuk meg és vágjuk fel 1–2 centiméteres karikákra. A szeleteket tegyük egy fagyálló tányérra vagy dobozba úgy, hogy ne fedjék egymást. Fagyasszuk két-három órán keresztül. A megfagyott szeleteket robotgép vagy botmixer segítségével dolgozzuk össze. Az így kapott krémes fagylaltot vaníliával, csokoládéval, más gyümölcsökkel és magvakkal is ízesíthetjük. Ráadásul ezt a banánfagylaltot ételintoleránsok, paleósok, vegánok és kisbabák is fogyaszthatják.
Tipp: Kézi habverővel nagyon gyorsan kell dolgoznunk: a fagylalt annál jobb, minél több levegőt tud felvenni, és ez a keverés gyorsaságától függ.