A tavaszi kertek királynője: az eper
Elsőként mindig felmerül a kérdés: eper vagy szamóca?
Nos, növénytani besorolása szerint (Fragaria, mely a rózsafélék családjába tartozik) egyértelműen szamóca: a kicsi, a nagy, a húsos, az erdei – mindahány, amit ismerünk és fogyasztunk.
A tökéletes eper recepteket keresse a Gasztro magazinban, kedden a Borsban!
Fizessen elő a Borsra kényelmesen: online, bankkártyával!
Hazánkban a nemzetségnek 3 faja őshonos, ezeket a termesztett fajokat a köznyelvben általában epernek vagy földiepernek hívják.
Botanikailag az eper és a szamóca két különböző növény. Az eper (Morus) valójában fán termő gyümölcs – a fehér és a fekete eper –, melyeknek a fáját is eperfának nevezzük; kivéve a Dunántúlon, ahol (a káoszt fokozandó) a szederfa névvel illetik.
Nem tudom, a szájhagyomány felülírhatja-e valaha a hivatalos besorolást: akármi a neve, az epret nagyon szeretjük és fogyasztjuk minden formában, ahogy elképzelhető. Mindig az eperlekvár tűnik el először a kamrapolcról, az eperfagyiból sem lehet eleget csinálni, még az eperleves is nagyon kelendő – nem beszélve az epres sütemények, krémes desszertek soráról.
Változatosan elkészíthető, de a friss eper egy kis porcukorral vagy tejszínhabbal önmagában is tökéletes desszert. Sütésnél-főzésnél jól illik hozzá a vanília, a levendula, a citrom, a rebarbara és a bodza is – amíg tart a szezon, érdemes többféleképpen kipróbálni.
TIPP: A hagyományos befőzési eljárások mellett érdemes több adagban lefagyasztani, így krémekhez, turmixokhoz egész évben felhasználható. Díszítéshez több körültekintést igényel az előkészítése: kis vagy közepes szemeket válasszunk és mosás-tisztítás után szárítsuk le őket.