PR Cikkek

Valódi boszorkányság!

Bors

Létrehozva: 2017.05.16.

<p>Fűszertartósítási praktikák</p>

A bolti fűszerkeverékek minősége és aromája változó.

A házi tartósításnak számos módja van, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

A fűszerek betakarítása

A fűszernövényeket akkor kell betakarítani, amikor a hajtásokon az első virágok megjelennek. Ha nem vagyunk biztosak a fűszer eredetében, vagy poros, illetve földes a növény, akkor mossuk meg tiszta, hideg vízzel, mielőtt felhasználnánk.

Tökéletes receptek a Gasztro magazinban, keresse minden második kedden a Borsban!

Fizessen elő a Borsra kényelmesen: online, bankkártyával!

A fűszerek szárítása

A hajtásokat kössük kisebb csokrokba. Szellős, árnyékos és száraz helyen szárítsuk. Ideális lehet a padlásfeljáró, a kamra vagy a spájz, de akár a terasz vagy más védett szabadtéri hely is. A száradási idő helyiségtől függően egy-két hét.

A megszáradt fűszer tárolása

A megszáradt leveleket óvatosan húzzuk le a hajtásról, ne törjük össze őket, mert a növény elveszíti a jellegzetes aromáját.

Fűszernövények fagyasztása

Az egyik legpraktikusabb módja a fagyasztásnak a jégkockatartó. A megmosott leveleket helyezzük a jégkockatartóba, öntsük fel vízzel és fagyasszuk le. A fűszerkockák levesek, valamint limonádék, hűsítő italok ízesítésére is kiválóak.

Másik megoldás, hogy hűtőzacskóban fagyasztjuk le a növényeket. Ebben az esetben arra figyeljünk, hogy címkézzük fel a zacskókat. Felhasználástól függően mind a két módszernél egyszerre többféle fűszert is lefagyaszthatunk.

Fűszersó készítése

A fűszernövényeket tengeri sóval vagy kősóval is tartósíthatjuk. Az arányok: egy marék fűszerhez 20 dkg sóra van szükségünk. A növényeket mossuk meg, várjuk meg, amíg megszárad, tépkedjük le a leveleit, majd aprítógépben dolgozzuk össze a sóval. Az intenzív illatú, nedves sót borítsuk tálcára, és száraz helyen egy-két hétig szárítsuk. Ha kiszáradt, jól zárható üvegekben tároljuk.

Fűszervaj készítése

A friss fűszernövényeket mossuk meg, vágjuk apróra és villával vagy késes robotgéppel keverjük simára puha, de nem folyékony, valódi vajjal. A fűszer- vajból sütőpapírba vagy alufó¬-liába csomagolva készítsünk hengereket, amelyeket a hűtőben és a fagyasztóban is tárolhatunk. A fagyasztóban több hónapig eláll.

Fűszermalom készítése

A szárított fűszerekből fűszerkeverékeket is készíthetünk.

A fűszereket tegyük fűszermalomba és adjunk hozzá nagy szemű sót.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek