<p>Fűszertartósítási praktikák</p>
A bolti fűszerkeverékek minősége és aromája változó.
A házi tartósításnak számos módja van, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.
A fűszerek betakarítása
A fűszernövényeket akkor kell betakarítani, amikor a hajtásokon az első virágok megjelennek. Ha nem vagyunk biztosak a fűszer eredetében, vagy poros, illetve földes a növény, akkor mossuk meg tiszta, hideg vízzel, mielőtt felhasználnánk.
Tökéletes receptek a Gasztro magazinban, keresse minden második kedden a Borsban!
Fizessen elő a Borsra kényelmesen: online, bankkártyával!
A fűszerek szárítása
A hajtásokat kössük kisebb csokrokba. Szellős, árnyékos és száraz helyen szárítsuk. Ideális lehet a padlásfeljáró, a kamra vagy a spájz, de akár a terasz vagy más védett szabadtéri hely is. A száradási idő helyiségtől függően egy-két hét.
A megszáradt fűszer tárolása
A megszáradt leveleket óvatosan húzzuk le a hajtásról, ne törjük össze őket, mert a növény elveszíti a jellegzetes aromáját.
Fűszernövények fagyasztása
Az egyik legpraktikusabb módja a fagyasztásnak a jégkockatartó. A megmosott leveleket helyezzük a jégkockatartóba, öntsük fel vízzel és fagyasszuk le. A fűszerkockák levesek, valamint limonádék, hűsítő italok ízesítésére is kiválóak.
Másik megoldás, hogy hűtőzacskóban fagyasztjuk le a növényeket. Ebben az esetben arra figyeljünk, hogy címkézzük fel a zacskókat. Felhasználástól függően mind a két módszernél egyszerre többféle fűszert is lefagyaszthatunk.
Fűszersó készítése
A fűszernövényeket tengeri sóval vagy kősóval is tartósíthatjuk. Az arányok: egy marék fűszerhez 20 dkg sóra van szükségünk. A növényeket mossuk meg, várjuk meg, amíg megszárad, tépkedjük le a leveleit, majd aprítógépben dolgozzuk össze a sóval. Az intenzív illatú, nedves sót borítsuk tálcára, és száraz helyen egy-két hétig szárítsuk. Ha kiszáradt, jól zárható üvegekben tároljuk.
Fűszervaj készítése
A friss fűszernövényeket mossuk meg, vágjuk apróra és villával vagy késes robotgéppel keverjük simára puha, de nem folyékony, valódi vajjal. A fűszer- vajból sütőpapírba vagy alufó¬-liába csomagolva készítsünk hengereket, amelyeket a hűtőben és a fagyasztóban is tárolhatunk. A fagyasztóban több hónapig eláll.
Fűszermalom készítése
A szárított fűszerekből fűszerkeverékeket is készíthetünk.
A fűszereket tegyük fűszermalomba és adjunk hozzá nagy szemű sót.