PR Cikkek

Ez volt az utolsó vacsora a Titanic fedélzetén (x)

Bors

Létrehozva: 2017.11.02.

Százöt év után magyar sztárszakács készítette el újra a Titanicon felszolgált „utolsó vacsorát”. Krausz Gábor séf Szende Gabriella kutatásai alapján tálalta annak a menüsornak egy részét, amelyet 1912. április 14-én este fogyasztottak az első osztály Á la carte éttermében. Alig néhány órával később a vendégek és a személyzet már az életéért küzdött.

A Titanic fedélzetén három étkezde volt, a harmad-, a másod- és az első osztály utasait elkülönítették egymástól, sőt, a legelegánsabb szinten működött egy A la carte étterem is, amely a felső tízezer legfelsőbb rétegeit szolgálta ki. A korabeli leírások szerint jó volt azon az estén a hangulat, csodás napot zártak az utasok.

A belvárosban látható Titanic kiállítás felkérésére Krausz Gábor, a TV2 Séfek Séfe című műsorának séfje megidézte ezt a baljóslatú vacsorát. Több mint 105 év elteltével elkészítette a Titanic menüjének egy kicsit újragondolt változatát, ragaszkodva ahhoz, hogy az eredeti ízvilág megmaradjon. 

Ez volt az utolsó vacsora a Titanic fedélzetén:

  • Árpakrémleves
  • Mousseline mártásban érlelt lazac uborkával
  • Bélszínsteak
  • Hirtelen sült csirke lyoni módra
  • Töltött cukkini zöldségekkel, paszternákpürével
  • Mentaszósszal tálalt bárány
  • Almaszósszal tálalt sült kacsa
  • Marhabélszín chateau burgonyával
  • Római puncs
  • Sült galambfióka zsázsával
  • Hideg spárga vinaigrette-szósszal
  • Libamájpástétom
  • Zellerkrém
  • Waldorf-puding
  • Őszibarack Chartreuse-zselében
  • Csokoládés és vaníliás eklerfánk
  • Francia fagylalt

„Charles Proctor, a Titanic séfje a francia konyha híve volt. Árpagyöngy ragut készítettem édesburgonya- és paszternákpürével, zöldalmakompótot, pirított bok choy-t, vagyis kínai káposztát, valamint pecsenyekacsamell rozét kacsa jussal” – mondta Krausz Gábor.

„ Ez a Titanic menüjének rövidebb, tömörebb változata, de képviseli azt az ízvilágot, amelyet az utasok élvezhettek az utolsó estén” – magyarázta a séf.

„A Titanicon a ma ismert rendszerben, munkaállomásokon dolgoztak a szakácsok, a jelenlegi konyhai technikák nagy részét is ismerték már, a kifinomult közönség azonban valószínűleg nem fogadná lelkesen a száz évvel ezelőtti menüt. „Más alapanyagokból dolgozunk és máshogy manapság. Rendkívül ízletes és változatos menüt hoztak össze a hajón, de egy Michelin-csillagos étterem kínálatával ez ma már nem vetélkedhetne” – vélekedett Krausz Gábor. 

A Titanic konyháján 62 ember dolgozott, többségük odaveszett. Charles Joughin pékmester az egyik kivétel, ő egy felborult csónakba kapaszkodva megmenekült. Később azt mondta, hogy a brandy mentette meg, amit a katasztrófa előtt ivott.

A budapesti Titanic kiállítás már csak pár hétig lesz nyitva, itt még számos érdekességet megtudhatnak a világ leghíresebb hajójának első és utolsó útjáról.

Jegyvásárlás az alábbi linken:

http://www.titanickiallitas.hu/hu/

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek