PR Cikkek

A szintetikus motorolaj 5 előnye az ásványi olajjal szemben (x)

Címkék
autó

Bors

Létrehozva: 2019.12.06.

Szintetikus vagy ásványi motorolajat válasszak az autómba? Ez a kérdés sok esetben felmerülhet, holott a mai világban erre a kérdésre egyértelmű a válasz, ami nem más, mint a szintetikus. Ezek a motorolajok számos olyan adalékanyagot tartalmaznak, amelyek hosszabb élettartamot és megnövelt teljesítményt biztosítanak a motornak.

Az ásványi motorolajnak mindössze egy előnye van, az ára. Igaz ezt meg sem kellett volna említenünk, ugyanis mindössze pár ezer forintot spórolunk évente, de ezért hosszú távon igen nagy árat fizetünk: a motor futásteljesítménye akár több százezer kilométerrel is kevesebb lehet. Egy felújítás vagy ne adj’ isten motorcsere az pedig nagyságrendekkel többe kerül, mint a kenőanyagon megspórolt pár ezres.

Nem szeretnénk, ha ez bárkivel is előfordulna, így a fekmester.hu szakértői gárdájával összegyűjtöttük a szintetikus motorolaj legfőbb előnyeit, bízván abban, hogy mindenki a legjobbat szeretné autójának.

1, Nagyobb kopásvédelem

Mint tudjuk a motorban számos fém alkatrész található, amelyek egymással kapcsolatban állnak és nagy sebességgel mozognak. Ennek következményeként súrlódás lép fel, amely megfelelő kenőanyag nélkül idő előtt elkoptatná az alkatrészeket. A szintetikus motorolaj azonban tovább megőrzi eredeti kémiai összetételét, kevésbé párolog és kevésbé szennyeződik, így az ásványi olajnál hosszabb ideig biztosítja a megfelelő kenést.

2, Tisztább motor

A szintetikus motorolajok megjelenésével nagymértékben sikerült csökkenteni a motorok rákfenéjét az iszap lerakódást. Az ásványi motorolajok eleve több szennyeződést tartalmaznak, hajlamosabbak az oxidációra, valamint magas hőmérsékleten kevésbé stabilak, amelynek köszönhetően különböző szennyeződések és végül iszap kerül a motortérbe. Ezáltal csökkenhet a motor teljesítménye és nem utolsó sorban a várható élettartama. Az új generációs kenőanyagok azonban tisztábbak, kémiailag stabilabbak ezáltal a motort is tisztább lesz, és hosszabb ideig nyújtanak megbízható teljesítményt.

3, Gyorsabb kenés alacsony hőmérsékleten

Hidegindításnál kopnak leginkább a motor alkatrészei, ezért kulcsfontosságú, hogy a motorolaj alacsony hőmérsékleten is megőrizze optimális folyási képességeit, ezáltal hamarabb elkezdődjön a kenés folyamata. Az ásványi olajokkal szemben a szintetikus termékek megőrzik az előírt viszkozitásukat és gyorsabban folynak át a csöveken, így kevésbé kopnak el az alkatrészek.

4, Stabil védelem magas hőmérsékleten is

Ahogy már fentebb is említettük a szintetikus motorolajok kémiailag stabilabbak, így akár extrém magas hőmérsékleten is megfelelő kenést biztosítanak. Ezzel ellentétben az ásványi olajok hajlamosak a párolgásra, ezáltal kevesebb kenőanyagnak kell biztosítania a védelmet, ezáltal szintén felgyorsulhat a kopás folyamata. Nem beszélve arról, hogy sűrűbben kell utántölteni, ami pedig károsítja a környezetet is.

5, Hosszabb olajcsere periódus

Amíg az ásványi motorolajok előírt csereperiódusa 5.000-7.500 km, addig a szintetikus olajoknál elég 10.000-15.000 kilométerenként elvégezni a cserét. Ennek okait már fentebb leírtuk, a lényeg, hogy az ásványi alapú termékek hamarabb szétesnek, kevesebb ideig tudják ellátni a motor védelmét. Ezek tükrében igaz, hogy az ásványi motorolaj olcsóbb, de, ha sűrűbben kell cserélni akkor nem sokat spórolunk, sőt…!

Ki gyártja a legjobb szintetikus motorolajat?

A fentebb leírtak alapján tehát elhatároztuk, hogy szintetikus kenőanyagot szerzünk be, csak azt nem tudjuk melyik gyártó terméke a legjobb. Az egyszer biztos, hogy a nevesebb márkák mind minőségi, megbízható motorolajokkal vannak jelen a piacon. Bármelyiket választhatjuk, de segítségként elhoztuk a legnépszerűbbeket:

• Motul: a francia székhelyű, de szintén az Egyesült Államokban megálmodott olajipari vállalat idősebb, mint előbb említett vetélytársa, ugyanis 1853-ban alapították. A Motul nevéhez fűződik az első többfokozatú motorolaj bevezetése Európában, valamint ők alkották meg az első félszintetikus kenőanyagot.

• Castrol: A világ egyik legnagyobb olajipari vállalatának, a British Petrol-nak a leányvállalata, amely több mint 120 éves múltra tekint vissza. A Castrol olajokban jelentek meg elsőként az ón- és króm tartalmú adalékanyagok, amelyek növelték a motor élettartamát.

Eneos: Neve a legnagyobb múltú japán olajipari vállalathoz a Nippon Oil-hoz kötődik. 1888-as alapítása óta a neve egybeforrt az innovációval és a technikai sportokkal. 

• Mobil1: Jelenleg az Exxon mobil legnépszerűbb kenőanyaga. Számos sporteseményen tűnnek fel, mint szponzor, köztük a NASCAR-on, Forma 1-en, Porsche Supercup-on, stb.

Válasszuk bármelyik motorolaj márkát is az itt felsoroltak közül, legyen az olcsóbb vagy drágább, garantáltan a legjobb védelmet biztosítjuk autónk motorjának!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek