A látás romlásával előbb-utóbb a legtöbb ember szembesül, de mit tehetünk, hogy lassítsuk a folyamatot és elkerüljük a szem öregedésével járó súlyosabb látáskárosodást?
Kezdjünk időben gondoskodni a szem védelméről! Természetes hatóanyagokkal tartósan frissen tartható szemünk, lassítható a makula korral járó elváltozása.
Kellemetlen panaszokat okoz a száraz szem
Nagyon sok időt töltünk képernyő előtt, a szem hamar elfárad, a vibráló fény, a merev nézés szemszárazságot okoz. Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszhatnak a szemszárazság kezelésében - állítja egy 2013-as tanulmány. A tanulmányban résztvevők 65 %-a tapasztalt javulást 3 hónapon belül. Különösen a halolajnak, amely omega-3 zsírsavakban gazdag, van számos előnye a száraz szem kezelésében. A legjobb, amit tehetünk a panaszok enyhítésére, ha étkezésünkbe beiktatjuk a hal fogyasztását heti két alkalommal. Ebben nyújthat segítséget a Bilutin-Omega étrend-kiegészítő omega-3 zsírsav-tartalma. De fontos a szem természetes anyagainak, a luteinnek és a zeaxantinnak a rendszeres napi pótlása is, amelyek védik szemünket, a makulát a káros fénysugaraktól.
Az A-, C- és E-vitaminok a szem sejtjeinek épségét, strukturális alkotóelemeit óvják az oxidatív stresszel szemben. A fekete áfonya antocianinjai a szem fáradását és természetes öregedési folyamatait lassítják, védik a makula hajszálereinek épségét, a mikrocirkulációt, valamint a szemlencse tisztaságát. Segíti a szemlencse kollagénszintjének normál értékek között tartását.
A szem gyorsabb elfáradásához, hosszabb távon gyengüléséhez vezet a cink, réz és szelén nyomelem hiánya, amelyek nélkülözhetetlenek a szem számos enzimjének működéséhez. A szelén hiánya a szem ereinek meszesedésével járhat.A DHA fogyasztása csökkenti a látásromlás, az időskori makuladegeneráció előrehaladásának veszélyét.
A legújabb kutatások felfedezték, hogy a szem számára nélkülözhetetlen egy omega-3 zsírsav, a DHA (dokozahexaénsav), amely a retinába épül be és a fotoreceptorok fontos komponense. A retina-membrán rugalmasságának, vastagságának szabályozásában játszik fontos szerepet, ami által a látás minőségében fontos szerepe van. Többek között meghatározza a színek árnyalatainak a felismerését, a finom részletek meglátását. Klinikai vizsgálatok szerint a DHA fogyasztása csökkenti az időskori makula-degeneráció előrehaladásának veszélyét. Az emberi szervezet a DHA-t nem képes előállítani, így étkezéssel (pl. rendszeres halfogyasztással) kell szinten tartanunk, vagy étrend-kiegészítőkkel, vagy gyógyszerekkel kell pótolnunk a szem megfelelő működéséhez.
Információ: www.pharmaforte.hu/bilutin