Az öntöttvas edények igen hosszú múltra tekintenek vissza. Már az 5. században készítettek a kínaiak vasedényeket, és azóta is nagy népszerűségnek örvendenek. Őseink nem rendelkeztek olyan edénykészlettel, mint manapság mi. Elegendő volt számukra egy vagy két jó vaslábas, és számos fogást el tudtak készíteni.
Forrás: Pixabay
Manapság újra nagyon népszerűek lettek az öntöttvas edények, lábasok. Számos előnyös oldalukról egyre többet lehet hallani. Valószínűleg minden háztartás rendelkezik legalább egy ilyen edénnyel, ami minden bizonnyal, nagy becsben is van tartva. Nem hiába van egy így, hiszen az az ízélmény, amit ezek az edények adnak, felbecsülhetetlen. A benne és vele való főzés valódi élmény. A benne készült ételek új oldalukat mutatják meg.
Az öntöttvas edények hátránya, ha mondhatjuk annak, az áruk, ami miatt sokan ódzkodnak tőlük. Tudnunk kell azonban, hogy ez egy olyan beruházás, amely garantáltan nem fogja cserben hagyni vásárlóját. Időtálló, hiszen még a következő generációk is élvezhetik a benne készülő finom fogásokat. Masszív anyagból készül, így szinte lehetetlen elpusztítani. Használatára azonban érdemes odafigyelni, hiszen, ha nem bánunk vele megfelelően, akkor rozsdásodhat. Azonban néhány frappáns praktikával hamar búcsút inthetünk a rozsdának is, és tovább élvezhetjük a főzés örömeit.
Vasedényeket még használtan is érdemes megvásárolni, hiszen az idő vasfoga nem igazán fog rajtuk. Strapabíró és ellenálló edényekről van tehát szó, így egyáltalán nem meglepő, hogy hatalmas rajongótábora van. Arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag mindent el lehet benne készíteni.
Süthetünk benne húst, kenyeret, csőben sült finomságokat, főzhetünk különböző ragukat. Az igencsak nehéz tető miatt jól záródik is, így pároláshoz is tökéletesen megfelel. Amennyiben nincs otthon kemencénk, mégpedig sokunknak nincs, a vasedény kiválóan használható kenyérsütéshez is. A sütő bekapcsolásakor legalább 30 percre tegyük be az edényt melegedni. Ilyenkor tökéletesen átveszi annak magas hőmérsékletét, és szinte egy mini kemencévé alakul, amiben fantasztikusan ropogós és ízletes kenyereket lehet sütni. Az edény öntöttvasa nagyon jól tárolja a hőt. Ez biztosítja azt, hogy a tészta szinte ideálisan egyenletes hőellátást kapjon. A kenyeret, amíg nem lengi körbe a lakást a friss kenyérillat, érdemes lefedve sütni, aztán levenni a fedőt, és addig sütni, amíg szép aranyszínű nem lesz.
Ezek az edények bármilyen tűzhelyen használhatók, legyen az hagyományos, gáz vagy kerámia, illetve indukciós lap. Legyen szó főzésről vagy sütésről, bizonyára nem fogunk csalódni. Az öntöttvas edények akkor érik el igazi hatásukat, ha valóban átmelegszenek. Ez egy kicsit több időt vesz igénybe, de ennek köszönhetően tudja egyenletesen leadni a hőt, így biztosítva az ételek fantasztikus ízét és porhanyóságát. Az ilyen típusú eszközök egyetlen darabból vannak kialakítva, ami épp ezt az egyenletes hőáramlát teszi lehetővé. A masszív vasszerkezet miatt karcmentesek, konyhai körülmények között szinte lehetetlen tönkre tenni őket.
Vásárlása során ne feltétlenül a márkát nézzük, hiszen az olcsóbb típusok is lehetnek nagyon jók. A jó vasedény ismérve a súlya, hiszen csak az az edény tud egyenletes hőeloszlást biztosítani, amiben „van anyag”.
Az ilyen edények egyediségét éppen a vastag vas adja, ez azonban annyi hátránnyal jár, hogy egy kézzel nem tudjuk megemelni, főleg nem kiemelni a forró sütőből. Nagyon óvatosan kell vele bánni, hiszen komoly égési sérüléseket képes okozni. Amilyen masszív olyan kényes is az anyag, ami az elmosását illeti, hiszen csakis kézzel mosható. Mosogatógépbe semmiképp se tegyük!