PR Cikkek

Hurrá, nyaralunk! De milyen e-matricát vegyek??

Létrehozva: 2024.06.30.

Van rövidebb és hosszabb érvényességű, országos és vármegyei autópálya-matrica is, de melyikkel éri meg a legjobban a fizetős utakat használni? Erre a kérdésre igyekszünk most megtalálni a választ.

Sokunk számára csak a nyári hónapokban kerül elő ez a kérdés, aminek a megválaszolásához végig kell gondolnunk, hogy mikor és hová utazunk majd pihenni ezekben a hónapokban. Nézzük először a területi érvényességet! 

Ha többször és az ország különböző részeibe tervezünk utazni, akkor érdemesebb országos érvényességű autópálya-matricát vásárolni. Ha többször megyünk, de rövidebb távon és ugyanoda, ugyanazokon a fizetős autópályákon, autóutakon, akkor vélhetően egy vagy több vármegyei matrica megvásárlásával járunk a legjobban. 

NUSZ

Ha ennek alapján eldöntöttük, hogy országos matricát veszünk, már csak az a kérdés, hogy melyik érvényességi idejű éri meg a legjobban a számunkra, melyiket tudjuk a legjobban kihasználni. Amiből lehet választani: van éves, havi, heti (10 napos) és idén április óta napi e-matrica is. 

Ha mindössze egyszer utazunk, mondjuk egy hétre valahová, akkor a heti (10 napos) vignettát érdemes választanunk, ha viszont már kétszer utazunk oda-vissza egy hónapon belül, egyszer mondjuk a Balatonra és egyszer a Mátrába, akkor jobban megéri egy darab havi jogosultságot beszerezni. De ha például kétszer utazunk el egy hétre, de nem egy hónapon belül, akkor a legjobban két darab heti országos matricával kíméljük a pénztárcánkat. 

Ha viszont egyszer utazunk, de hosszabb időre, mondjuk két hétre, akkor megfontolandó, hogy az úthasználatunk díját az oda- és a visszaút esetében is napi matricával rendezzük, mert az a legolcsóbb megoldás. Ennek kapcsán viszont fontos kihangsúlyozni, hogy a napi matrica egy adott naptári napra érvényes, nem 24 órára. Azaz, ha megveszem egyik nap délután 2-kor, akkor másnap délelőtt már nem fogom tudni használni. Ergo, a napi matricát vagy az utazás napján célszerű megvásárolni, vagy, ha előre veszem meg, akkor fontos, hogy az utazás napjára legyen érvényes. 

NUSZ

Hol a legolcsóbb az e-matrica? 

Bár az autópálya-matricának jogszabályban meghatározott ára van, elektronikus vásárlás esetén annál valamivel többe kerülhet, ugyanis a különböző szolgáltatók pluszköltséget, úgynevezett kényelmi díjat is felszámíthatnak még a matrica árán felül. A kényelmi díj összege a matrica árától függően akár több ezer forint is lehet. És sokszor ezzel már csak a fizetéskor, vagy ami még rosszabb, az után szembesül a gyanútlan utazó. 

Ezért érdemes online vásárlás esetén az e-matrica rendszert működtető Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. hivatalos weboldalán, a nemzetiutdij.hu oldalon megvenni a pályamatricát, mert ott egészen biztosan nem ér bennünket ilyen kellemetlen meglepetés, és biztosan csak az e-matrica árát kell kifizetnünk.

Ráadásul, ha sietünk és közvetlenül indulás előtt vásárolunk matricát, ugyanezen az oldalon az e-matrica-lekérdező segítségével azonnal ellenőrizhetjük is, hogy sikeres volt-e a vásárlásunk, mert a lekérdező a felségjelzés és a rendszám beírása után megmutatja nekünk a járműre abban a pillanatban érvényes jogosultságo(ka)t. 

Összességében tehát – ha a legolcsóbb megoldást szeretnénk választani – akkor érdemes végiggondolni a tervezett utazásainkat, és célszerű a vásárlásnál a nemzetiutdij.hu oldal mellett dönteni. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek