Sport

Zsuzsa barátnőjére is vadásztak Kiss Lászlóék

M. S.

Létrehozva: 2016.05.12.

Kiss László bocsánatot kért áldozatától, Takáts Zsuzsától, aki számára nem volt menekvés, noha az erőszakolók célpontja vélhetően nem is ő, hanem a barátnője volt.

Forrás: MTI

Kiss László – ügyvédje, Bánáti János jelenlétében – bocsánatot kért áldozatától, Takáts Zsuzsannától, aki elfogadta azt, az edző egyben elállt az 55 évvel ezelőtti eset per­­ú­jí­tásától. A volt úszószövetségi kapitány egyébként már a szerdai képviselő-testületi ülés előtt lemondott százhalombattai díszpolgári cí­mé­ről, és kérte, hogy a jövőben a he­lyi uszoda ne az ő nevét viselje.

Kiss eddig azt hangoztatta: koncepciós per folyt ellenük, két társával nem követett el erőszakot. Akkor most miért kért bocsánatot?

Korábban kellett volna lépnie

– Kiss elkésett a gesztusgyakorlással, a korábbi mentségei okafogyottá váltak – mondta Vitéz Mihály, Százhalombatta polgármestere. – Sajnos az uszoda elnevezésekor nem ismertük eléggé a múltja részleteit, ő pedig nem tájékoztatott minket erről. A létesítmény neve a jövőben csak városi uszoda lesz.

A Bors birtokában lévő bírósági papírokból mindenesetre az derül ki: 55 évvel ezelőtt Kiss korántsem volt ilyen bűnbánó. A trió valószínűleg nem Takáts Zsuzsát, hanem a barátnőjét szemelte ki, akit csak a szerencséje mentett meg. Íme, az árulkodó sorok a bírósági ítélet részletező részéből:

Az ítélet megtette a hatását

Kiss László az RTL Híradónak a következőket mondta: – Hát, az elmúltakért kértem bocsánatot, ez teljesen természetes. Mint ahogy elmondtam neki is, az ítélet megtette a hatását, és én mindenképpen igyekeztem bebizonyítani, hogy be tudok illeszkedni a társadalomba, egész másképp látja az ember azokat a dolgokat, amiket 20 vagy 21 éves korában csinált.

„Lantos László vádlott 1961. július 2-án ismerkedett meg [név kitakarva] Zsuzsanna sértettel, aki barátnőivel együtt kint volt a nemzeti sportuszodában. Ekkor – bár Lantos inkább a sértett barátnőjével, XY-nal foglalkozott – megállapodtak abban, hogy a sértett ismét kimegy az uszodába... 1961. évi július hó 4. napján sértett egy másik barátnőjével ment oda, minthogy XY-nak odahaza házimunkákat kellett végeznie.”

A kiszemelt lány távolmaradása nem szegte Lantos kedvét, elkérte Várszegi Lajostól a lakása kulcsát, és oda invitálta Takáts Zsuzsát. A többit már ismerjük... A bírósági iratok tanúsága szerint a rendőrök nem igazán igyekeztek megakadályozni, hogy a trió tagjai összebeszélhessenek.

Csípős

Kiss megcselekedte az erkölcsi minimumot: bocsánatot kért Takáts Zsuzsannától. De mi van a számtalan névtelen sorstárssal? Tőlük ki kér majd elnézést? Lantos? Vagy Várszegi? » Varga T. Róbert

„A három vádlottat a XIII. kerületi rendőrkapitányságról átszállították a Tolnai Lajos utcába. A vádlottakkal gépkocsiba beülő rendőr a szolgálati szabályzat ellenére csak egy darabig volt a rabszállító kocsiban, majd a gépkocsivezető mellé ült előre, így a három vádlott nyugodtan beszélgethetett” – olvasható az anyagban. Ekkor vetette fel Kiss, hogy mondják azt: Zsuzsanna önként közösült velük, de ezért száz forintot kért tőlük, és azért jelentette fel őket, mert neki a száz forintot nem adták meg. Lantos és Várszegi elvetette Kiss javaslatát.

Fiúkra is gerjedt a banda?

A „Nem tehetsz róla, tehetsz ellene” nevű Facebook-csoportnak egy Eszter nevű hölgy azt írta: tudomása szerint Kissék szabadulásuk után sem álltak le. Ő is a Vasas úszója volt, és az uszodában mindenki tudta, hogy „a fiúk ilyesmivel töltik az idejüket”. A hölgy szerint őket még a 70-es évek végén is óva intették, hogy a szolgálati lakások környékére menjenek. Levelét azzal zárta, hogy várja a további áldozatok jelentkezését, „mert voltak, ez biztos, fiúk is, nekik még nehezebb erről beszélni”.

Megilleti az életjáradék az exkapitányt

Kiss továbbra is kapja havi 123 900 forintját, ami azért illeti meg, mert Egerszegi Krisztina, illetve Kovács Ágnes összesen hat olimpiai aranyéremmel gazdagította a magyar úszást. Mivel Kiss 1965-ben erkölcsi bizonyítványt kapott, a MOB-nak nincs joga megvonni az életjáradékot. A szakember időközben a Magyar Edzők Társaságában viselt alelnöki tisztről telefonon leköszönt.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek