“Hát azért elfáradtam, rám férne egy-két sajtburesz most” - nyilatkozta a köztévének Kenderesi Tamás, miután a 200 pillangón bronzérmes lett. Csak Michael Phelps és Szakai Mazsato előzte meg, mondjuk Phelpset az elődöntőkben kétszer is megverte, mert mint mondta, bár nem így tervezte, de ha már ott volt mellette, gondolta, miért ne verhetné meg most.
A lazán nyilatkozó 19 éves úszónak állítólag lesz aki sajtbureszt ad akár Rióban is, hiszen szerelme nem más, mint a szintén úszó Sebestyén Dalma, aki szerdán a női 200 mellen fog indulni az aranyéremért.
Sok burgert kaphat Kenderesi a magyaroktól
A sajtbureszes megnyilvánulása sokakban elindított valamit. Rengetegen jelezték, hogy ők szívesen vendégül látnák, és bármennyit ehetne az ő kontójukra. Az egyik hazai legismertebb kézműves hamburgerező, a Zing Burger, már reagált is az úszó nyilatkozatára, bár ők nemcsak az sportolót ajándékozzák meg, hanem a vendégeiket is, akiknek cserébe be kell mondani Kenderesi nevét, így vélhetően fog ma egypárszor csuklani. Tamásnak pedig annyi bureszt ajánlottak, amennyi belefér.
Megkerestük a McDonald’s-ot a és a Burger Kinget is, hogy megetetnék-e a bronzérmes magyar kiválóságot. A Burger King ugyan nem reagált kérdésünkre, azonban Facebook-oldalukon később mégis megtette a felajánlást, nemcsak Kenderesit, de minden olimpikont várnak éttermükbe.
A McDonald's válaszában közölte: Rióban, az olimpiai faluban található McDonald’s-ban minden olimpikon a vendégük, Tamással és a helyi kollégákkal is felvették már a kapcsolatot „egy pár”, vagy éppen rengeteg „sajtbureszes” találkozó megszervezése érdekében.
A hamburgerlánc egyébként 1972-ben éppen egy hasonló helyzet kapcsán lett az olimpia támogatója, amikor az amerikai sportolók az 1968-as Grenoble-i játékokon panaszkodtak, hogy hiányzik nekik a hazai íz. Akkor az étteremlánc egy repülőn szállított nekik több száz szendvicset a helyszínre. A többi történelem, de így szerencsére Tamásnak ma már nem kell a repülőre sem várnia, ha úgy érzi, „rá férne egy-két sajtburesz”.
Mi mond a dietetikus?
“Normál kereteken belül egyen csak sajtburgert. Vagyis hármat ilyen esetben simán be lehet vállani, öt az már túlzás lenne” - nyilatkozta lapunknak Gyurkovits Krisztina, dietetikus. Az a fontos, hogy egy ilyen verseny után a fehérjét megfelelően pótoljuk és csak azután a szénhidrátot. Fontos továbbá az is, hogy ne egyen túl zsírosat.”
Ha van otthon egy Kenderesije
A burger elkészítése nem tűnik túl bonyolultnak, hiszen gyakorlatilag nem tartalmaz mást, mint egy húspogácsát, némi zöldséget, szószt és a bucit. Az alapanyagok minősége és az elkészítés módja adja a legnagyobb különbségek.
A legfontosabb elem nyilvánvalóan a hús. Fontos, hogy nagyon jó minőségű marhahúst válasszunk. És itt szembesülhetünk az első komolyabb akadállyal. A magyar minőségi marhát ugyanis zömmel az éttermek vásárolják fel, ezért a legcélszerűbb jóban lenni a hentesünkkel és kikönyörögni tőle a jó húspogácsához valót. Ha tényleg nagy élményre vágyunk és már barátkozunk egy ideje a hentessel, kérjük meg, hogy keverjen a darált húshoz némi vesefaggyút is. Ennek ugyan ronda a neve, de higgyék el, megdöbbentő a különbség a szaftosság és zamatosság tekintetében, ha a faggyúval "zsírosítjuk" a pogácsát. Nem kell bele sok, de érdemes több aránnyal próbálkozni, így kikísérletezhetjük a nekünk leginkább megfelelőt. A húsrész zsírosságától is függ a hozzáadandó faggyú mennyisége, egyes vélemények szerint a 70-30-as hús-zsír arány a megfelelő, értelemszerűen a faggyú is zsiradéknak tekintendő.
A bekevert húspogácsákat lehetőleg ne szárítsuk ki! Nagyon forró serpenyőben bőven elég az egyujjnyi pogácsák 2-2 perces pirítása és máris mehet a hús a zsemlébe vagy buciba. A péksütemény vágott felületét nyugodtan megpiríthatjuk ugyanabban a serpenyőben, amiben a húst sütöttük, éppen annyira, hogy halvány barna legyen, így nem szottyosítja meg azonnal a húslé és a zöldségek leve.
A többi pedig már tényleg ízlés kérdése. A sajton kívül kerülhet bele paradicsom, saláta, hagyma (pirítva vagy nyersen), bacon és minden, amihez kedvünk van.