Sport

Weah példája bizonyítja: a sportsiker segíti a politikai érvényesülést

Bors

Létrehozva: 2017.12.30.

Az 1995-ös aranylabdás futballista, George Weah kiérdemelte Libéria miniszterlenöki tisztségét. És nem ő az egyetlen sportcsillag, aki sokra vitte a politika színpadán.

Forrás: YouTube

Weah 2005-ben már próbálkozott egyszer az általános parlamenti választásokon. Akkor ugyan nem kísérte szerencse erőfeszítéseit, de ezúttal legyőzte ellenlábasát, Joseph Boakait, és miniszterelnökként dolgozik tovább. Weah amúgy 2014-ben bekerült a libériai szenátusba, és ő maga is bevallja, hogy a sportpályán szerzett ismertsége nagyban segítette.

Lássuk, kiket még!

Lord Sebastian Coe

A kétszeres olimpiai bajnok középtávfutó Falmouth és Camborne konzervatív párti jelöltjeként az alsóházba került, igaz, onnan öt év múlva kipottyant. Jelenleg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke.

Romário

Az 1994-es futball vb-n aranyérmes egykori játékos a Brazil Szocialista Párt tagjaként huzamosabb ideje szenátusi tag.

Manny Pacquiao

A Fülöp-szigetek nyolc különféle súlycsoportban világbajnok profi öklözője 2016-ban 16 millió szavazó voksával a szenátusba újonnan bekerült tizenkét jelölt sorában a hetedik legtöbb szavazatot szerezte meg.

Kaha Kaladze

A 2003-ban az AC Milan színeiben BL-győztes egykori grúz válogatott labdarúgó 2017 elejéig energiaügyi miniszterként fáradozott,  jelenleg a főváros, Tbiliszi polgármestere.

Marat Szafin

A 2000-ben - akkor mindössze húszéves volt - amerikai nyílt teniszbajnokságot nyert orosz politikus a Vlagyimir Putyin féle Egységes Oroszország nevű párt tagjaként a Duma tagja. Nemrég azon jogszabályok törvényi alátámasztására szavazott, melyek tiltják az orosz árvák amerikai állampolgárok általi örökbefogadását.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek