Gyermekkorukban a sakkozás valamennyi létező fortélyát elsajátította a három Polgár lány. Arról a Borsnak beszélt először édesanyjuk, Klára asszony, hogy a konyhában is igencsak járatosak.
– Lányaim szakácstudományát tilos rangsorolni – mondja Polgár Klári –, így sorrendiség mellőzésével említem elsőként legidősebb lányom, Zsuzsa kókuszos csirkemellét, no meg a halat is remekül készíti. Tíz éve adok neki új és még újabb ötleteket arra vonatkozóan, hogy miként használhatja sokoldalúbban a karfiolt és a karalábét.
Mielőtt Zsuzsa hazautazik az Egyesült Államokból Budapestre, édesanyja a szavát adja neki, hogy megérkezését követően annyi paradicsomos káposztát kap, amennyit csak akar, tudniillik az a kedvence.
Az Izraelben élő középső Polgár lány, Zsófi – férje származása okán – a grúz ételek specialistája.
– Két fia, Yoav és Alon – no és természetesen a férje is – kedveli a főztjét. Három lányom közül ő tölti a legtöbb időt a konyhában. Húsételeit gránátalmával bolondítja, és idehaza ki nem hagyná a paprikás krumplimat. Tavaly nyáron Budapesten új szokását ismertem meg, szinte állandóan a meggylevesemet, rántott sajtomat követelte.
A legfiatalabb nővér, Judit bolondja a mama borsólevesének, főzelékben pedig mindenevő.
– A sakksportban Oscar-díjas lányom a kacsasültkészítés világbajnoka – említi Klári, majd hozzáteszi: Judit olykor az édesanyja által készített dinsztelt káposzta tálalását meg sem várja, hanem azon melegében az üvegből fogyasztja, mert annyira rajong érte.
No és persze a családfő sem maradhat ki a finomságokból, Polgár László rendre főzött marhanyelvet kér a feleségétől – és persze meg is kapja. Szabó Sándor