Sport

Temesvári Miklós még a cipőfűzést is megtanította a focistáknak

Címkék
fociedző

(szabó)

Létrehozva: 2019.09.15.

A 81 éves magyar mesteredző bejárta az egész világot.

Bár az angol edzőóriás agyvérzése óta Temesvári Miklós nem beszélt Sir Alex Fergusonnal, a két híres extréner nagyon jóban van egymással. 

– Alex mostanában túl gyakran változtatja a mobilszámát, ezért nehéz vele tartani a kapcsolatot – mondta a 81 éves magyar mesteredző, aki bejárta az egész világot, ugyanis FIFA-instruktorként a feladata a futball oktatása, népszerűsítése volt. Neki (is) köszönhető, hogy 1977 és 1992 között a fejletlenebb országok – Szudántól Albániáig – labdarúgása felfutott.

– Amikor szövetségi kapitánynak szerződtem a Maldív-szigetekre, én tanítottam a válogatott játékosokat még a focicipőjük befűzésére is – mesélte Temesvári, aki magyar-angol szakos tanári oklevelet szerzett. – A fiúkkal aztán az 1991-es dél-ázsiai bajnokságban a második helyet szereztük meg, Pakisztántól kaptunk ki a döntőben 2-0-ra. Büszke vagyok rá, hogy a négyszázezres sziget válogatottjával a milliárdos lélekszámú Indiánál előrébb végeztünk.

A szakember Baróti Lajost, dr. Mezey Györgyöt, Gellei Imrét, Komora Imrét és Kovács Ferencet tartja a legjobb honi trénernek, és durva hibának nevezi, hogy az 1986-os mexikói vb-búcsú után Mezey együttesét szélnek eresztették. 

Itthon Nyíregyháza neki köszönheti a legjobb pozícióját (7. hely) az NB I-ben, két kupagyőzelemet szerzett az Újpesti Dózsával, 1985 és 1988 között pedig a Tatabányával kiharcolta az ezüst- és bronzérmet. Nagyra becsüli az egykori tatabányai, később a holland Feyenoordban világhírnévre szert tett Kiprich Józsefet, azt viszont kissé bosszúsan említi, hogy ma a hazai élvonalban a kispadon túl sok külföldi tréner üldögél.

– A honi szakemberek képzettsége felér az övékkel. A külföldi focistákról is ez a véleményem, fiataljaink is megállnák a helyüket az NB I-ben.

Visszavonultan él, ám naprakész a futballvilág történéseiből, és szívesen át is adná tapasztalatait – ha kérnék…

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek