Sport

A Góbi-sivatagot is átszelte a féllábú magasugró

Bors

Létrehozva: 2021.03.11.

Hihetetlen életet él a paralimpiai bajnok magasugró, Pin Hou: úszott az Antartkisz mellett, átszelte a Góbi-sivatagot, most pedig másokat motivál.

Gyerekkorában hiába figyelmeztették a szülei, hogy a lakóhelyük közelében lévő vasúti vágányokon óvatosan keljen át, kilencévesen egy szerelvény levágta a kínai Pin Hou bal lábát. Mivel mozgáséhsége határtalan volt, atletizálni kezdett, és 19 éves magasugróként 155 centit teljesített. 

Vasakarata jóvoltából 194 centig jutott, de nem túl boldog: szeretett volna átrepülni a két méteres magasan lévő léc felett is. Persze így sem elégedetlen a 46 éves sportember, hiszen 1996 után 2000-ben és 2004-ben is megnyerte a paralimpiát. Teljesítménye nyomán 2008-ban ő gyújthatta meg a játékokon az olimpiai lángot.

Tette ezt úgy, hogy kerekes-székéhez rögzítette a fáklyát, majd törött kézujjal (!) egy kötélhágcsón 39 méteres magasságba húzódzkodott fel saját izomerejének köszönhetően, majd lihegve gyújtotta be a tüzet. 2008-ban tett pontot sportpályafutására. De mivel kihívás nélkül képtelen volt meglenni, további célokat tűzött ki maga elé.

Jártam az Antarktiszon, úsztam annak jéghideg tengervízében, ám az igazi kihívás a Gobi sivatag átszelése volt – emlékezik Hou. – Ott hét homokvihart éltem át társaimmal szerencsésen. Ötven méterre a céltól meglepve láttam, hogy két sorban mentőautók várakoznak. Amikor megtettem az utolsó métereket, egyszerre nyomták meg a gépkocsik dudáját, és fényszórójukkal mutatták az utat.

Manapság a valamely végtagjukat vesztett vagy csonkolt gyermekeknek tart motivációs előadásokat, évente 200 alkalommal adja elő, hogy meg kell tanulniuk együtt élni az álmaikkal, és ha van elég erejük, kitartásuk, azokat valósítsák is meg. 

Sohasem szabad feladni: az életben nincs olyan cél, amit ne lehetne elérni! – vallja.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek