ESÉLYEK

Kitálalt a legenda, Milák Kristófról kiváló döntést hoztak a magyarok

Szabó Sándor

Létrehozva: 2024.07.18.

Ha olimpiai úszóéremben reménykedünk, akkor Milák Kristóf és Kós Hubert esélyeiről kell szót ejteni - véli Hargitay András.

Az 1972-es müncheni olimpián, 16 éves korában harmadikként zárt, világ- és Európa-bajnok Hargitay András azokra a napokra összpontosít a párizsi játékokon, amikor Milák Kristóf 100 és 200 pillangón ugrik a medencébe, elvégre előbbi távon Tokióban ezüst-, utóbbin aranyérmet szerzett.

Ha a hátralévő időben megfelelő elhivatottsággal dolgozik, és a fordulóit is csiszolgatja, bármelyik dobogós helyezést elcsípheti. Azt pedig nagyon jól tette a szövetség, hogy 100 és 200 gyorson nem nevezték, elvégre a pillangóra őrizni kell az erejét

– emeli ki úszóválogatottunk korábbi szövetségi kapitánya, akitől azt kérdezzük: 100 pillangón esetleg megbeszélheti-e Milák Kós Huberttel, hogy öldöklő iramot mennek?

- Ez kizárt, egy olimpián efféle taktikázás nem létezik, amúgy pedig lesz éppen elég klasszis a vízben, akikre figyelniük kell. Kós párizsi jövője egyébként inkább 200 háton sejtet sokat, ugyanis ő a 100 háthoz érzésem szerint nem elég gyors.

Milák Kristóf a Virth-csapattal együtt készül az olimpiára a tenerifei edzőtáborban
Milák pillangón alkothat nagyot / Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

A nyíltvízi úszóként is ígéretes, az Egyesült Államokban tanuló és sportoló Sárkány Zalán 1645 yardon kiharcolt tengerentúli NCAA-bajnoki aranyérme mindennél értékesebb fegyvertény, ami 1500 gyorsra „lefordítva” az olimpián finalista hellyel kecsegtet.

- Szabó Szebasztián 50 gyorson egy lélegzetvétellel várható száguldása lehet ilyen is, olyan is, mert a szám erősen napiforma-függő – állapítja meg az exkapitány.

Hargitay női úszóinkról általánosságban megállapítja, ifjú erőink tapasztalatszerzési céllal versengenek, közülük kiemelendő a tatabányai Jackl Vivien.

- Esetében megfontolandó, hogy az 1500 gyors és a „munkás” 400 vegyes mennyi energiát rabol el. A belgrádi felnőtt Eb-n fantasztikusat nyújtott, óriási előnnyel győzött 1500-on, ugyanakkor mivel mindössze 15 éves, vigyázni kell a terhelésével, elvégre váltóban is számolhatnak vele.

Hargitay szerint ha a rutinos Kapás Boglárka 200 pillangón döntőbe jut, az megtapsolandó, de már azzal is megtette a magáét, hogy kvalifikált Párizsra

Feltehetően sokan kíváncsiak arra, vajon Késely Ajna befér-e 400 és 800 gyorson a döntőbe. 

Ami a jelenlegi formáját illeti, úszott már korábban is hasonlóan kiegyensúlyozottan, de pokolian erős kihívók ellen tempózik majd a La Defense Arenában, és ez behatárolja a jövőjét 

– teszi hozzá Hargitay. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek