Botrány

„Ez csalás!” – bitang nagy botrány robbant párizsi olimpián szerzett aranyérem miatt, nyomozás indult

B.

Létrehozva: 2024.08.06.

Azt követelte egy sportoló a doppingellenes hatóságoktól, hogy ébredjenek fel és végezzék a dolgukat.

A háromszoros olimpiai bajnok úszó, Adam Peaty teljesen kiakadt, miután Kína nyert a férfi 4x100-as vegyes váltóban a párizsi olimpián, és azt követelte a doppingellenes hatóságoktól, hogy ébredjenek fel és végezzék a dolgukat.

PEATY, Adam
A háromszoros olimpiai bajnok úszó, Adam Peaty teljesen kiakadt Fotó: Kovács Tamás

A britek lemaradtak a dobogóról, Peaty pedig nem szerzett több érmet a vélhetően utolsó olimpiáján a férfi 100 méteres mellúszáson kiharcolt ezüst mellé.

Az aranyérmes kínai csapatban viszont van két úszó, Qin Haiyang és Sun Jiajun, akik több honfitársukkal együtt pozitív tesztet produkáltak még a tokiói olimpia előtt egy betiltott teljesítményfokozó, a Trimetazidine gyógyszer miatt. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem tett semmit. A Kínai Doppingellenes Ügynökség pedig azt állította, hogy az úszók a szálloda konyhájából származó szennyeződés révén nyelték le a szert.

Peaty elítélte a doppinghatóságot, amiért nem végzik alaposan a munkájukat.

Ha tudod, hogy csalsz, nem nyersz, igaz?

 - mondta az úszó.

Nem akarok egy egész nemzetet egyetlen ecsetvonással lefesteni, de szerintem ez nagyon igazságtalan. Azok az embereknek, akiknek el kell végezniük a munkájukat, ébredjenek fel és végezzék a dolgukat. Az egyik kedvenc idézetem, amit mostanában láttam, hogy nincs értelme nyerni, ha nem nyerünk tisztességesen.

A WADA azt állította, hogy "nincs abban a helyzetben, hogy megcáfolja" a szennyeződésről szóló jelentéseket, és úgy döntött, hogy nem fellebbez független szakértőkkel és külső jogi tanácsadóval folytatott konzultációt követően. Állítólag a kínai sportolókat egyébként kétszer annyiszor tesztelték, mint más atlétákat a párizsi játékok előtt. Ennek ellenére az Egyesült Államokban – amerikaiak lettek a szám ezüstérmesei – nyomozás folyik az ügyben.

Úgy gondolom, hogy szigorúbbnak kell lenni. Amit az elején mondtam: ha csalsz, az csalás

 – idézi Peaty szavait a Mirror.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek