Boksz

Itt a bizonyíték, lebukott: ekkor nyilvánították nővé Hámori Luca ellenfelét

Bors

Létrehozva: 2024.08.04.

Hámori Luca a párizsi olimpián olyan ellenféllel bokszolt, akinek férfiakra jellemző XY kromoszómája van. Az algériainak csak 2018-ban állították ki a születési anyakönyvi kivonatát.

A nők 66 kilogrammos kategóriájában ötödik helyen végzett Hámori Luca nem érzett félelmet szombati olimpiai negyeddöntője előtt, melyet a szereplésével botrányt kavaró algériai Imane Heliffel vívott meg. Az afrikai bokszoló indulása óriási visszhangot váltott ki világszerte, mert a tavalyi világbajnokságról a nemzetközi sportági szövetség (IBA) kizárta túl magas tesztoszteronszintje miatt, a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómája van.

Hámori Luca
Imane Helif (pirosban) olimpiai indulása botrányt okozott világszerte Fotó: Czeglédi Zsolt

A vadhajtasok.hu oldal a 'Megdőlt a bokszoló "nő" - 2018-ban állították ki a születési anyakönyvi kivonatát' című cikkében arról ír, hogy az Olimpiai Bizottság (NOB) érvelése szerint Imane Helif az útlevelében nő - és ezért nőnek számít. Most azonban felmerül a kérdés, hogy ez az útlevél esetleg egy hamisított születési okmányon alapul-e? Nyilvánosságra hozták ugyanis Imane Helif születési anyakönyvi kivonatát, aki állítólag 1999-ben született. Ebben valóban az áll, hogy "nő".

A bizonyítványt azonban csak 2018 szeptemberében állították ki, mintegy 19 évvel Khelif születése után, és éppen időben a rendkívül ellentmondásos bokszkarrierje kezdetéhez.

Ez akkor derült ki, amikor a The India Express egy csapata meglátogatta Algériában Helif apját, aki a gyermeke körüli botrányon felháborodva a kamera előtt megmutatta a születési anyakönyvi kivonatot, és azt mondta: "Remélem, érmet nyer Párizsban. Az Imane elleni támadás nem igazságos. Ő egy olyan lány, aki szereti a sportot. Ez a mi hivatalos családi dokumentumunk. 1999. május 2., nő. Ez a dokumentum nem hazudik. 1999-ben jegyezték be. Azok az emberek, akik hazudnak és kampányolnak Imane ellen, Isten ellenségei. Ezt az okmányt 1999-ben írták, amikor megszületett".

Elemezték a dokumentumot. A születési év valójában 1999, de úgy tűnik, a születési anyakönyvi kivonatot nem 1999-ben állították ki, hanem sok évvel később. A "Kiállítás dátuma" rovatban ez áll: "2018/04/01", azaz körülbelül 19 évvel Imane Khelif születése után. A dokumentumon egy piros bélyegző is látható, alatta pedig jól felismerhető a 2018-as évszám, bár tükörfordítva.

Helif apja megmutatta a születési anyakönyvi kivonatot
2018-as születési anyakönyvi kivonat

Ezt bizonyítja a dokumentum, amelyet az apa a kamerának mutat: Úgy tűnik, hogy Imane Helifet hivatalosan csak 2018-ban nyilvánították nővé.

Algériában - mint a világ szinte minden országában - hivatalos születési anyakönyvi kivonattal lehet útlevelet kapni. A 2018-as születési anyakönyvi kivonattal Imane Khelif nőként kaphatott útlevelet. Éppen azt az útlevelet, amelyre a NOB hivatkozik, amikor azt állítja: az olimpián "nőként" kategorizálják Imane Helifet.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek