ARANYÉREM

Kiderült a titok, Rasovszky Kristóf edzője elárulta a győztes taktikát

Szabó Sándor

Létrehozva: 2024.08.09.

Móresre tanította német kihívóit Rasovszky Kristóf, aki pénteken megszerezte a magyar olimpiai küldöttség negyedik párizsi olimpiai bajnoki címét, miután a 10 km-es nyíltvízi úszásban az élen végzett. Veszprémi klubtársa, Betlehem Dávid bronzérmet érdemelt ki.

Csodálatosan szerepeltek Szokolai László edző tanítványai a Szajna vízében: a 27 éves világbajnok Rasovszky Kristóf mindvégig az élen haladva a 2021-es tokiói ezüstérmét aranyra "fényesítette", míg a másik veszprémi kiválóság, a húszéves Betlehem Dávid – a párizsi medencés 1500 m-es viadal 4. helyezettje – bronzérmet érdemelt ki. A Balatoni Cápa becenevű Rasovszky a kezdetek kezdetén az élre állt, pár másodpercre adta csak át az első helyet, és a hajrában a német Oliver Kelmet rohamát visszaverve 2.1 másodperc különbséggel nyert. Megjegyzendő, a tokiói aranyérmes német Oliver Welbrock számított a legnagyobb riválisnak, aki azonban a táv utolsó negyedrészét nem bírta erővel.

Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid
 

Kristóf egy Veszprém melletti kis faluban gyerekeskedett, és amikor a bátyja úszni kezdett, a nagymamája rábeszélte őt is, hogy vágjon bele ebbe a sportágba, bár - lévén magas, jó testi felépítési tinédzser -, a kézilabdázók is csalogatták. 

Amikor a sodrás által felerősített szakaszban haladtunk, a versenyzőket ellenőrző, a bírókat szállító motoros mögé is helyezkedtem. A párizsi versenykörülményekre előzetesen felkészített bennünket Szokolai László edzőnk, aki a százhalombattai Duna-szakaszon „szajnai” körülményeket hozott létre. Beszéltünk Fábián Bettinával, az FTC-úszójával, aki a nőknél ötödikként zárt, és tőle is kaptunk hasznos támpontokat

- nyilatkozta az olimpiai bajnok.

A boldogság pillanataiban Szokolai László tréner elmondta: Rasovszky tökéletesen betartotta az előírt taktikát. A mester elárulta a Borsnak, mit kért Kristóftól:

A sodrással szembeni pályaszakaszokon azt írtam elő számára, hogy közvetlenül a rakpart mentén haladjon, hiszen ezzel takarékoskodhatott az energiájával. Betlehem Dávid már az 1500-as remeklése után beígérte nekem, hogy dobogós helyezést hoz haza a Szajnából. Tökéletes jósnak bizonyult.

Szokolai szombaton hazatér, míg Rasovszkyék augusztus 12-én ugyanezt teszik az aranygéppel.

- Megtiszteltetés számomra, hogy Budapesten Gyulay Zsolt, a MOB elnöke meghívott engem is a Puskás Arénánál található Szoborparkban esedékes fogadásra - búcsúzik a Szajna partjáról Szokolai.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek