Paralimpia

"Lelkileg sokkal nehezebb" - itt a magyar aranyérem titka a paralimpián

SK

Létrehozva: 2024.09.05.

Megvan a második magyar aranyérem Párizsban, a 2024-es olimpián. Ekler Luca a címvédők terhével végzett az élen.

Az úszó Konkoly Zsófia után a távolugró Ekler Luca  is bajnok lett a párizsi paralimpián, övé a második magyar aranyérem a viadalon. Luca - aki itthon az épek között is versenyez - címvédőként érkezett, s így lett meg az újabb arany.

Ekler Luca
Ekler Luca az aranyéremmel Fotó: Szabó Miklós

Luca 2009-ben, 21 évesen kapott sztrókot, akkor lebénult a bal oldala. Most elmondása szerint hármas céllal állt rajthoz, ebből csak egyt sikerült teljesítenie, de így is büszke a diadalra.

Három célom volt, ezek közül egy sikerült, a címvédés, a paralimpiai csúcs és a világcsúcs most nem jött össze - nyilatkozott az atléta, aki 5,56 méteres teljesítménnyel, nagy fölénnyel szerezte meg az aranyérmet a T38-as kategóriában. 

Már hétfőn láttam, hogy a távol és a 400 méter döntőjére esőt jósolnak, úgyhogy készítettem magam az esős ugrásokra. Edzéseken ezért gyakorolunk esőben is, bármilyen idő van, kimegyünk, mert nem lehet tudni, hogy egy paralimpiai döntőben éppen milyen idő lesz.

Luca hozzátette, úgy nehezebb versenyezni, ha mindenki őt akarja legyőzni.

Sokkal könnyebb üldözőnek lenni, úgy odamenni, hogy valakit le akarsz győzni, mint úgy, hogy a többiek mind téged akarnak legyőzni. Lelkileg is sokkal nehezebb. De ma magabiztosságot adott az, hogy ez az én fő számom

- mondta a bajnok, akire még a 400 méteres síkfutás döntője vár.

Ekler Luca megkongathatta a győztesek harangját is a Stade de France-ban - ez az olimpiához hasonlóan a paralimpián is hagyománnyá vált az atlétikai versenyek otthonában -, s mint mondta, ez nagyon jólesett neki, kicsit kijött belőle a feszültség.

A harang kongatása a bajnokok kiváltsága Fotó: Szabó Miklós

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek