Sport

"Huszonnyolc évet áldozott az életéből a magyar színekért" - Pásztory Dórát lenyűgözte a paralimpia

(s)

Létrehozva: 2024.09.09.

Módosítva: 2024.09.10.

A paralimpiákon aranyérmes úszónő ott dolgozik, ahol maga az eszme megszületett.

A legendás úszónő, Pásztory Dóra 2-2 arany- és ezüst, illetve egy bronzérmet szerzett paralimpián. Ezúttal nem volt úszórendezvény a párizsi viadalon, melyen ne tűnt volna fel a nézőtéren. A kétszeres olimpiai aranyérmes hölgy elmondta a Borsnak: lenyűgöző, amit a kerekeszszékes vívó Krajnyák Zsuzsannától látott.

- A 2000-ben, Sydney-ben rendezett paralimpián együtt debütáltunk, de ő még mindig verseng, sőt, érmeket is nyer, ami a szememben egy felfoghatatlan bravúr. Hét olimpián rajtolt, és ha 1996 óta datálódó felkészülését is ide számítom, 28 évet áldozott az életéből arra, hogy a magyar nemzeti színekért versengjen. Magam a medencében nyertem két olimpiát, de Zsuzsi teljesítménye valóban fenomenális – szögezi le Pásztory a francia fővárosból a Bors megkeresésére.

Fotó: Mirkó István

A paralimpiai eszme megfogalmazásának angliai kisvárosában, Ailesbury-ben élő, de Stoke Mendeville-ben dolgozó Dóra a sportolókért dolgozik.

- Angliában elkezdődött az iskolai tanév, és ez jelentős terhet ró rám. Ezúttal turistaként láttam a versenyeket, és igyekeztem hasznos tapasztalatokat gyűjteni, tudniillik úszóedzőként dolgozom. Hivatásom jelentős kihívás, hiszen fejlődésben lévő gyerkőcök e sportág révén erősíthetik meg gerinc közeli izmaikat, javul a szív- és érrendszerük, továbbá olyan jártassággal vérteződnek fel, aminek alkalomadtán akár az életüket is köszönhetik. Kevesen tudják, de a paralimpiai küzdelmek gondolatát a Stoke Mendeville-ben lévő katonai kórházban fogalmazták meg. 1948-ban a második világháborúban megsérült katonák számára kínáltak sportolási esélyt, ami segítette őket a teljes felépülésben. Megtisztelő számomra, hogy éppen itt dolgozhatok.

Dóra manapság már csak alkalomadtán úszik, de rendszeresen mozog, és mint állítja, Párizs azért volt kedvező házigazda, mert könnyen elérhető a világ minden szegletéből. Rengeteg családtag szurkolt, ami az ő esetében is megesett. 2004-ben, Athénban például negyven ismerőse szolgáltatott számára pluszerőt a nézőtérről. 

- Örömmel konstatálom, hogy világszerte egyre jobban elfogadják a paralimpikonok erőfeszítéseit. A La Défense Arenában, ahol Milák Kristóf és Kós Hubert is aranyérmet szerzett, a finálékat telt ház előtt bonyolították le. Manapság már nem tükröződik a nézők arcán a meghökkenés a hiányzó végtagok látványán, sőt, még jobban értékelik az elért eredményeket. Csak példaként: fantasztikus, hogy a mi Illés Fannink négy századdal maradt le 100 háton az aranyéremről, de micsoda versenyben..! A rá jellemző akaraterő talán az épek versenyein sem tapasztalható.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek