Sakkolimpia

Cél Hollywood: filmiparból érkezett az olimpiára a magyar válogatott sportoló

Szabó Sándor

Létrehozva: 2024.09.17.

Módosítva: 2024.09.17.

Gledura Benjámin válogatott sakkozónk pályafutása során 2015-ben legyőzte az orosz Anatolij Karpovot, rá egy évre az indiai világbajnok Vishwanathan Anandot verte, most pedig budapesti sakkolimpián remekel.

A 25 éves budapesti fiatalember, Gledura Benjámin az Egyesült Államokban, a St. Louis-i Webster Egyetemen filmforgatókönyv-írást tanult. Már zsebben a diploma, egyszer talán használja is, mert – mint az ukránok elleni 2.5-0.5-ös magyar diadal után a Borsnak elmondta – írt egy 90 oldalas forgatókönyvet a sakksportba ágyazva.

20240911_DSC8960_KP
Gledura Benjámin Fotó: Kovacs Peter

– Ízlésem a filmvilágot illetően megoszlik – nyilatkozta Gledura, akiből akár Milák Kristóf válhatott volna, mivel 12 éves koráig Egerben versenyszerűen úszott, diákolimpiát is nyert. – A horrortól a komédiáig mindent kedvelek, különösen a rejtélyes eseteket feldolgozókat.

Benjit a 2011-es gyermeknap alkalmából a Disney TV zsenipalántának nevezte, a Bloomberg News pedig a világ legtehetségesebb ötven fiatalja között emlegette. Jelenleg szeretne állandó helyet követelni magának sakkválogatottunkban.

– Az első hat hely megszerzésére van esélyünk – tippeli a 2016-os mongóliai ifjúsági olimpia aranyérmese, aki minden idők legnagyobb sakkozójának a norvég Magnus Carlsent tartja. Számára a budapesti olimpia csúcsmeccse az lenne, ha a mi Rapport Richárdunk megmérkőzne Carlsennel. – Ehhez persze az kell, hogy kerüljünk össze Norvégiával. Válogatottunk alapereje azon nyugszik, hogy Rapport, illetve hosszú kihagyást követően Lékó Péter újfent a nemzeti csapatunkért küzd. Ők ketten mentalitásban, anyagerőben a mezőny legjobbjai közé tartoznak.

Gledura az első három meccsét megnyerte az olimpián, majd két döntetlen után a hatodik fordulóban kikapott indiai ellenfelétől.

Első vereség az olimpián

A magyar férficsapat hétfőn a 6. fordulóban elszenvedte az első vereségét a Budapesten zajló sakkolimpián. Rapport Richárd és Lékó Péter remizett, Szanan Szjugirov és Gledura Benjámin kikapott, így lett 3-1-es vereség a vége India ellen.

Sakkolimpia, 6. forduló, a magyar csapatok eredményei:

férfiak:

Magyarország–India 1-3

Banglades–Magyarország B 2-2

Magyarország C–Thaiföld 3,5-0,5

nők: 

Magyarország–Peru 2-2

Franciaország–Magyarország B 3,5-0,5

Dominikai Köztársaság–Magyarország C 2,5-1,5

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek