ÓDÁK

„Nagy magyar gyöngyszem” – Barcelonában a 18 éves focistánkról áradoznak

LL

Létrehozva: 2024.09.26.

Lewandowski, Yamal, Olmo – és egy magyar tini a Barcelona első csapatánál. Yaakobishvili Áront Xavi után Hansi Flick is felfedezte.

Az FC Barcelona nagy reménységeként írnak a spanyol sportlapok Yaakobishvili Áronról, aki csatlakozott a katalán sztárklub proficsapatához. A szerdai, Getafe elleni bajnoki mérkőzésre készülve Hansi Flick vezetőedző szeme akadt meg a magyar utánpótlás-válogatott kapuson, miután Marc-André Ter Stegen súlyos térdsérülést szenvedett és várhatóan legalább 8 hónapra kidőlt.

Yaakobishvili Áron 18 évesen csatlakozott a Barcelona sztárcsapatához
Yaakobishvili Áron 18 évesen csatlakozott a Barcelona sztárcsapatához / Fotó: Getty Images

Yaakobishvili Áron így a Barca U19-es csapatából kiemelve, beszállt a „nagyok” közé, világsztárok társaként, mint például a veterán lengyel gólzsák Robert Lewandowski, vagy éppen az Európa-bajnok spanyol válogatott ászai közé tartozó Lamine Yamal, Dani Olmo és Pedri.

Noha a Barca illetékesei felvették a kapcsolatot a Juventustól pár hete visszavonult tapasztalt lengyel kapussal, Wojciech Szczesnyvel is, pénzszűkében egyáltalán nem biztos, hogy januárig vagy akár jövő nyárig igazolnak valakit Ter Stegen helyére. Így jelenleg a 25 éves Inaki Pena mögött csak a 20 éves Ander Astralaga áll Yaakobishvili előtt a barcelonai kapusrangsorban. 

Yaakobishvili Áronról ódákat zengenek

Nem csoda, hogy több sportlapban már külön cikkekben méltatják a nagy lehetőséghez jutott magyar tehetséget, akit egyébként már Flick elődje, a klublegenda Xavi Hernández is kipróbált egyszer a felnőttkeretben.

Yako, a nagy magyar gyöngyszem, akit Ter Stegen helyére fontolgat Flick

– írta róla például némi jóindulatú túlzással az El Nacional.

Flick új kapusa: született vezér

– mutatja be „Yakót” a szintén katalán El Desmarque.

Introvertált természetű, de a pályán átalakul és vezetővé válik

– írja róla a barcelonai székhelyű Sport.es.

A lapok nem felejtik el megemlíteni: a 18 éves Yaakobishvili Áron és két esztendővel idősebb bátyja, Yaakobishvili Antal 2017-ben költöztek Katalóniába, miután édesanyjuk ott kapott munkát. Az addig az MTK-nál képzett, apai ágon grúz származású, de Budapesten született testvérpár az Atlétic Sant Just utánpótlás-nevelő klubnál folytatta a focit, mígnem Áront 2018 nyarán a Barcelona, Antalt pedig 2021-ben a Girona szerződtette. Azóta ott lépdelnek előre a szamárlétrán; a báty idén már szerepelt tétmeccseken a Girona proficsapatában, öccse pedig – egy tavaly novemberi, Rayo Vallecano elleni bajnoki után – most másodszor került a Barca meccskeretébe.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek