EMELŐ

Áll a bál a Forma-1-ben, aljas csalás árnyéka vetül egy csapatra

LL

Létrehozva: 2024.10.17.

Szilárd bizonyítékot még nem találtak, és a szóban forgó csapatot sem nevezték meg. A Forma-1 hétvégi, Amerikai Nagydíjától árgus szemekkel figyelik majd a gyanúba kevert istállót.

Felmerült a gyanú, hogy az egyik Forma-1-es csapat kihasznált egy szabályzattal kapcsolatos kiskaput, hogy előnyt szerezzen az időmérőkön és a versenyeken. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megerősítette, hogy a hétvégi Amerikai Nagydíjtól kezdve felszámolja a parc ferme szabályokkal való trükközést – jelentette az Origo.

Valaki csalt a Forma-1-ben a parc fermé szabályokkal?
Valaki csalt a Forma-1-ben a parc fermé szabályokkal?  Fotó: NurPhoto via AFP

Az Autosport információi szerint az elmúlt hetekben több csapat is megbeszéléseket folytatott az FIA képviselőivel, hogy megvitassák azokat az aggodalmakat, miszerint egy meg nem nevezett F1-es istálló trükkhöz folyamodva módosítja az autók első részének hasmagasságát, illetve az elülső előke, vagy más néven a T-tray nevezetű elem magasságát az időmérő és a verseny között. 

Bár ez a trükk jelentős aerodinamikai előnyt jelentene, lehetővé téve az autó beállításainak optimalizálását az időmérő alacsony üzemanyag-mennyisége és a verseny hosszabb távú, nehezebb üzemanyag-terhelése között, ez egyértelműen megsértené a Forma-1 technikai szabályzatát. A szabályok egyértelműen tiltják, hogy a parc fermé-korlátozások alatt az autó aerodinamikai konfigurációján módosítsanak, kivéve az első szárnyat. 

Forma-1-botrány: bizonyíték nincs

A gyanú szerint az ismeretlen csapat találhatott egy módot arra, hogy a hasmagasságot belsőleg, akár a pilótafülkéből módosítsák, vagy egy szerelő beavatkozásával a verseny előtti rutinmunkák során. 

Az FIA ugyan nem talált egyértelmű bizonyítékot arra, hogy az említett csapat ténylegesen alkalmazta volna ezt a trükköt, de a testület megerősítette, hogy az Amerikai Nagydíjtól kezdve szigorítják az első „előke”ellenőrzési eljárásait.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek