Boksz

Biztosan eldőlt, Kovács Kokó István visszatér a magyar sportba

Szabó Sándor

Létrehozva: 2024.10.16. 19:15

Szinte biztos, hogy az olimpiai bajnok bunyós, Kovács Kokó István lesz az ökölvívók új szövetségi elnöke. A szervezet korábbi első embere, Csötönyi Sándor is reagált a hírre.

Közösen indul november 9-én a MÖSZ közgyűlésén a magyar ökölvívás vezetéséért a ringben amatőrként és profiként mindent megnyert Kovács „Kokó” István és a Valton Sec Zrt. tulajdonosa, Varga Lajos. Előbbi lehet a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke, míg utóbbi társelnökként dolgozna a sportág felemelkedéséért.

Kovács István elnök lehet (Fotó: Nemzeti Sport)

A november kilencedikén esedékes sportági tisztújító küldöttközgyűlés előtt a szövetséget elnökként 1996 és 2017 között sikeresen irányító Csötönyi Sándort kérdezte a Bors arról: tényleg előre lefutott-e az elnökválasztó ceremónia?

Bár váratlan eseményekre mindig illik felkészülni, de friss híreim szerint igen

– válaszolja a Magyar Ökölvívó Szakszövetség tiszteletbeli elnöke. 

Kovács István jelölése kapcsán már nem kizáró ok, hogy a WBO profi világszervezet alelnöke, elvégre az amatőr és a profi boksz közötti határok végleg leomlottak. Az is kész tényként kezelendő, hogy Varga Lajos személyében tőkeerős társelnökként kaphat mandátumot. 

Egyes hírforrások szerint a 2023 januárjában megválasztott, de elnöki titulusáról októberben lemondó Kurtucz Csaba is jelölteti magát.

– Értesüléseim szerint valóban akadnak egyesületek, melyek szívesen látnák őt újra az elnöki székben. A választás napjáig marad a találgatás, de számomra és a sportág szempontjából megnyugtató a Kovács-Varga tandem, hiszen szakmai-gazdasági értelemben végre nyugodt hátország tűnik biztosítottnak. Ez az utóbbi 3-4 évben messze nem volt jellemző, az egyéni érdekek mentén oszlott meg a magyar boksz. Folyt a helyezkedés a funkciókért, posztokért, de erre a káros időszakra alighanem végleg pont kerül.

Az sem egy lényegtelen kérdés, hogy a nemzetközi téren is meglévő megosztottság az újonnan felálló magyar vezetést kényes kihívás elé állítja.

– A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a holland Boris van der Vorstot irányította World Boxingot ismeri el hivatalos világszervezetnek, és nem az orosz Umar Krumljov elnök vezérelte International Boxing Associationt (IBA). Jelenleg a mi szövetségünk az utóbbi világszervezet tagja, és ez NOB-körökben nem szül jó vért... Az én javaslatom az, hogy 2025 februárjáig, a debreceni Bocskai-emlékverse végeztéig fenn kell tartani IBA-tagságunkat, majd az olimpiai részvétel érdekében csatlakoznánk a World Boxinghoz – áll elő ötletével Csötönyi Sándor.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek