Szoboszlai

A számok nem hazudnak, miért bántják Szoboszlai Dominikot?

LM

Létrehozva: 2024.10.24. 08:00

Ziccert hibázott a Chelsea ellen a múlt hétvégén, ezzel újfent a kritikák kereszttüzébe került a Liverpool középpályása. Szoboszlai Dominiknak továbbra sincs gólja a Premier League-ben, megnéztük, eddig hányszor került helyzetbe.

Szoboszlai Dominik a múlt hétvégén ismét kezdő volt a Liverpoolban és végigjátszotta a Chelsea ellen 2-1-re megnyert angol bajnokit. Teljesítményétől azonban megint nem voltak elájulva Angliában, a magyar középpályás sok kritikát kapott. Általános meglátás, hogy a 23 éves futballistától több gólt és több gólpasszt várnak irányítóként, erről korábban Arne Slot, a Liverpool vezetőedzője is beszélt. Lapunk megnézte, hogy áll Szoboszlai a helyzetekkel és azok kihasználásával.


 

Szoboszlai boldog és elégedett, de jól tudja: a java még hátravan!
Gólok, gólpasszok kellenek Szoboszlaitól Fotó: NurPhoto via AFP

Szoboszlai a Liverpoolban eddig mind a nyolc angol bajnokin pályára lépett (hétszer kezdőként, egyszer csereként), összesen 629 perc jutott neki eddig. A WhoScored adataiból kiderül, hogy Szoboszlai összesen 12-szer próbálkozott lövéssel, átlagosan ez 1,5 próbálkozást jelent meccsenként. Gólja idén még nincs a Premier League-ben, a Sofascore szerint eddig kétszer hibázott komoly ziccert. A várható gólok (xG) száma Szoboszlainál 1,29 (WhoScored). Ez lényegében azt jelenti, hogy Szoboszlainak a helyzetei nagyságát nézve már legalább egy gólnál kéne tartania. 90 percre lebontva az xG-je 0,19, tehát minden meccsen próbálkozik, de elvétve adódik előtte nagy sansz.


Így teljesítenek Szoboszlai riválisai

A két nagy rivális csapat közül (Manchester City, Arsenal) Kevin De Bruyne (Manchester City) játszik hasonló pozícióban, mint Szoboszlai. Neki eddig négy bajnoki (358 perc) alatt egy gólja van, amit 0,97-es xG-re ért el, a belga irányító egy árnyalatnyival hatékonyabb, mint ami előzetesen elvárható lenne tőle. De Bruyne 14-szer vállalkozott lövésre, átlagosan 90 percre lebontva 0,24 az xG-je.


Az idén szintén jól álló, jelenleg negyedik Aston Villából Morgan Rogers is a 10-es pozícióban játszik, hasonlóan a két sztárfocistához. A 22 éves játékos nyolc bajnoki (687 perc) alatt jutott el két gólig. Az ő xG-je 1,79, így De Bruyne-höz hasonlóan ő is hatékonyan bánik a lehetőségeivel. Összesen 16 lövés jegyezhető fel tőle, a 90 percenkénti xG-je 0,23.

Ezekből a mutatókból kiderül, hogy Szoboszlai valóban próbálkozhatna többet, De Bruyne szinte feleannyi játékperccel szánta rá magát több lövésre, a magyar középpályással közel azonos időt a pályán töltő Rogers pedig néggyel többször vállalkozott. A két rivális ezen felül a helyzetek minőségében és a hatékonyságban is veri Szoboszlait.

Ami a Liverpool játékosa mellett szól, habár a különbségek nem az ő javára billenek, ezek alacsony differenciák. Hiba lenne Szoboszlaitól folyamatosan gólokat várni, hiszen De Bruyne és Rogers sem elsősorban ezért felelnek.

Ami a gólpasszokat illeti: Szoboszlai egy asszisztnál tart (az Ipswich ellen végül nem neki adták a gólpasszt), másfél kulcspasszt adott, és 0,82 a várható asszistadása. Rogers 1,4 kulcspassznál és két asszisztnál, De Bruyne négy kulcspassznál és egy asszisztnál tart. Szoboszlai esetében jó hír, hogy ebből a mutatókból kiderül, társai jó hatékonysággal értékesítik a helyzeteket, De Bruyne csapattársairól ez viszont már nem mondható el.


 

Szoboszlainak elsősorban a vállalkozókedvén és pontosságán kell javítania, statisztikái azonban közel sem annyira rosszak, mint amennyire a kritikusok lefestik.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek