Csokoládé, szerelem és gourmet patkány. Böjt idején a szemünk bűnözhet egy kicsit, és világsztárok filmjeiből gyűjthet ötleteket a húsvéti menühöz.
A húsvéti koplalás még tart, ám a szemeink bűnbe eshetnek, legalábbis egy-egy film erejéig. A böjt végével a családé, az ünnepé és természetesen a finom falatoké lesz a főszerep a következő napokban, ezért is gyűjtöttük össze a kedvenc filmjeinket, amik a konyhaművészet csodáit ünneplik.
Lasse Hallström 5 Oscarra jelölt filmje pont a nagyböjt idején játszódik, amikor az ötvenes években, egy pici, eldugott francia faluban csokoládéboltot nyit egy egyedülálló anya és a lánya. A helyi lelkész az ördögöt látja a nőben és az édes finomságokban, ám a falu lakói szép lassan rájönnek, hogy a hit és egy kis nassolás megfér egymás mellett. A 2000-es év egyik legnagyobb sikere volt ez a feel-good film, a mindig gyönyörű Juliette Binoche, Judi Dench és a visszatérő Johnny Depp főszereplésével, valamit Rachel Portman feledhetetlen zenéjével.
2009-ben közel 100 millió dollárt keresett csak az USA-ban a mindig csodálatos és kortalan Meryl Steeep és a Mundruczó Kornéllal forgató Amy Adams főszereplésével. A valós történet alapján készült film Julia Child-ról szól, aki a világháború után kitanulja a főzés csínját-bínját Franciaországban, később pedig megírja a világ legnagyobb szakácskönyvét, ami gyökeresen megváltoztatta az amerikai nők elképzelését a szakácsművészetről. 2002-ben, az ikertornyok leomlása utáni sokkban vergődő Amerikában egy segélytanácsadó, Julie Powell utálja már a munkáját. Eldönti hát, hogy blogot ír, sőt, egy kihívást teljesít: 365 nap alatt végigfőzi Julia Child szakácskönyvét. Bár térben és időben máshol van a két nő, az ínycsiklandozó falatok fontos felismeréseket tartogatnak a számukra.
A 2001-es német-olasz film egy, a főzésnek és a munkájának élő főszakácsnőről szól. Igazi szuperséf, menő konyhát vezet, viszont magánélete az nulla. Egy baleset folytán azonban hozzá kerül a 8 éves unokahúga, sőt egy olasz séf is ott sündörög a konyhájában, aki nem csak a receptjeivel mozgatja meg a magának való nőt. A filmből 2007-ben készült amerikai remake, Ízlések és pofonok címmel, amiben az Oscar-díjas Catherine Zeta-Jonesnak és Aaron Eckhartnak kell rájönnie, hogy bizony az élet receptjeit mi magunk alakítjuk olyanra, amilyen az ízlésünk.
Russell Crowe egy meglepően érzékeny oldalát mutatta meg ebben a szerethető romantikus drámában. Max, a munkamániás bróker nagybácsikája halála után megörökli annak Provance-i birtokát. A negyvenes, kapuzárási pánikban szenvedő férfi már adna is tovább a birtokon, de szép lassan rá kell jönnie, hogy lehet az eddigi életén kéne változtatni. Számos új barát, kaland, jó bor, étel és egy mindig gyönyörű Marion Cotillard segít neki rájönni arra, hogy ne csak habzsolja az életet, hanem ízlelje is meg azt. Crowe amúgy a Gladiátor rendezőjével, Ridley Scott-tal készítette a filmet.
2007-ben a világ legcukibb séfjét ismerhette meg az egész világ és zárta a szívébe egy pillanat alatt. Remy egy igazi kis gourmet, kiváló ízlése van, bármit elkészít emlékezetből, és van vagy 20 centi magas. A francia gasztro patkány kalandja mindenkit elvarázsolt, és még sose éreztük úgy magunkat egy Pixar film alatt, hogy a lenyűgöző képi világ, vicces figurák és tanulságos történet mellett jól is laktuk az animációs gasztrokölteményeknek köszönhetően. Apróséf azóta is a stúdió legnépszerűbb figurája.
A Netflix legújabb filmjére még várnunk kell pár hetet, de már most mindenki imádja Vince Vaughn és az Oscar-díjas Susan Sarandon legújabb feel-good filmjét. Egy ötvenes, kiégőben lévő friss munkanélküli férfi régi vágyát kívánja megvalósítani: egy igazi olasz éttermet szeretne nyitni. Az autentikus külsőhöz autentikus ízek is kellenek, ezért nyugdíjas olasz mammákat vesz fel szakácsnak, akik nem csak az anyaföld ízeit, de annak bölcsességeit is belefőzik az ételeikbe. A film május 9-től érhető el a Netflix kínálatában.
A L'ecso és a Bor, mámor, Provance a Disney+ kínálatában érhető el, a Julie&Julia a MAX-on.