A másnaposság leghatékonyabb ellenszere a forró tésztaleves. E tételt immár a tudomány is bebizonyította: a fogás kiűzi, illetve semlegesíti a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat.
Azok a fejfájós, émelygős, másnapos reggelek… Ilyenkor minden porcikánkban érezzük, hogy szervezetünk vízháztartása felborult, s jártányi energiánk is alig van. Sokaknak van a macskajajra bevált receptjük, ám ha szereti az egzotikusabb ízeket, feltétlenül próbálja ki a forró, húsos tésztalevest. E fogás egyébként számos nép konyhaművészetében föllelhető – az olaszban, a kínaiban, a japánban vagy éppen az irániban.
Bár a receptek eltérnek, a menü lényege, hogy tartalmaz valamilyen húsfélét (ez lehet szárnyas, sertés, de rák is), karakteres fűszereket, szójaszószt s természetesen sok-sok tésztát. A Kaliforniai Egyetem kutatói nemrégiben pedig kimutatták: az eledel valóban tökéletes ellensége a másnaposságnak. Alyson Mitchell professzor elmondta: a fogás, kivált ha főtt tojással tálalják, tökéletes keveréke a sóknak, fehérjéknek, szénhidrátoknak és mikrotápanyagoknak. Ennek köszönhetôen a „beteg” sokkal hamarabb épülhet fel kínzó nyavalyájából.
Lássuk, miért működik!
Az alkohol vizelethajtó, ezért ideális folyadékpótlás ilyenkor a nátriumot és káliumot tartalmazó leves.
A tojás tartalmazza a cisztein nevű aminosavat, amely eltávolítja az acetaldehid nevű vegyületet a szervezetből (alapvetően ez felelős a másnaposságért).
A hús magas B1-vitamin-tartalma sokat tesz az alkohol lebontásáért, támogatja a szívizom és az idegsejtek megfelelő működését, nem mellékesen segít elűzni a kínzó fejfájást is.
Egy receptúra a sokból
Mint írtuk, a levesnek számos elkészítési módja ismert. Mi itt egy egyszerűen elkészíthető kínai változatát mutatjuk be. Tegyen kb. 3-3,5 liter vízbe egy egész csirkefarhátat és egy csirkemellet. Adjon hozzá egy diónyi felszeletelt gyömbért, egy arasznyi, vékonyra szeletelt póréhagymát, törött borsot, sót, szecsuáni borsot, ha csípősen szereti, csilit, valamint ízlés szerint szójaszószt.
Ezt az alaplevet főzze másfél óráig, majd szűrje le. Főzzön meg vízben kb. 35 deka kínai tésztát (ez kb. 5-7 perc), s tegye félre. A farhátról szedje le a húst, s porciózza a tányérokba, ahogyan a kifőtt tésztát is. Szedje rá a levest, majd tegye a tetejére a vékony csirkemell- és keménytojás-szeleteket. Ezenfelül gazdagíthatja még gombaszeletekkel, friss metélőhagymával vagy petrezselyemzölddel.