Test és lélek

Beleszólnak a szerelembe az anyagiak

Sütő Dániel

Létrehozva: 2014.09.14.

A legtöbb kapcsolatban a pénz konfliktusok forrása. Pedig a szakértők szerint a közös költségvetés vezetése és az őszinteség a megoldás. Csakhogy az eltérő pénzügyi szemlélettel nevelkedő felek nehezen jutnak közös álláspontra.

Jobb nyíltan és közvetlenül megvitatni a társunkkal, hogy mire hány forint megy el. Az Elittárs párkereső oldal felmérést készített felhasználói körében a pénz és a szerelem kapcsolatáról. Az öt legbosszantóbb pénzügyekhez köthető szokás: – Gyakran kölcsönkér kisebb összegeket, de sohasem fizeti vissza.
– Hazudik arról, hogy mi mennyibe került.
– Megmondja, mire költse el a másik a fizetését.
– Nagy lábon él, hivalkodó.
– Garasoskodó, minden fillérrel pontosan elszámol.

A nők 75 százaléka szeretné tudni, mennyit keres a párja, a férfiaknak csak a 62 százaléka. Dr. Wiebke Neberich, a kutatás vezetője szerint a nőknél még ma is sokat nyom a latban az az evolúciós párválasztási szempont: olyan férfit kell keresni, aki garantálni tudja az ő és gyermekei biztonságát. – Bár egyre több nő van vezető pozícióban, a férfiak általánosságban jobban keresnek, így a nők sokszor függenek a társuktól a családalapítás időszakában – tette hozzá.

Maja és József kapcsolatát is kis híján tönkretette az eltérő pénzügyi szemlélet. – Elég nehéz gyerekkorom volt, sokat nélkülöztünk, úgyhogy mire felnőttem, betegesen aggódtam azon, hova mennek el a forintjaim – kezdte Maja. – A szakközép után egyből munkába álltam, és spártai módon éltem, kuporgattam, különben nem éreztem magam biztonságban.

– Én hat évvel idősebb vagyok Majácskámnál, amikor találkoztunk, nekem már kialakulóban volt a stabil egzisztenciális hátterem. Miután összeházasodtunk, a számlákat együtt fizettük, de a többi dologba inkább csak én toltam a pénzt. Ez hamarosan konfliktusokhoz vezetett, majdnem elváltunk. Maja nem tűrte, hogy minden hónapban vettem valamit: hol egy robotgép, hol egy új rádió vagy ébresztőóra érkezett. Én le akartam cserélni a régi cuccokat, ő meg állandóan kritizált, hogy költekezem – magyarázta József.

Maja folytatta: – Aztán változtattunk a dolgokon: megbeszéltük, hogy Józsi jobban odafigyel a pénzére, cserébe én nem követelem, hogy minden fillérrel elszámoljon. Minden hónapban megbeszéljük a várható költségeket, és azt, mit hogyan fizetünk ki. Ez végül bejött. 

Szeretet nélkül nem megy

Az, hogyan költjük el a pénzünket, attól függ, mit láttunk a szüleinktől és a nagyszüleinktől. A pénzkezelést automatikusan és tudattalanul sajátítjuk el, és a legtöbben örökérvényűnek gondolják a megtanult viselkedési formákat. A kapcsolatba mindenki hozza magával a saját mintáját. Ezek alapján dől el, hogy később hogyan bánunk a pénzzel egy kapcsolaton belül is.

A problémák gyökere általában az, hogy az ember többet költ, mint amennyit keres. Megfigyeltem, hogy nőnek és férfinak is érdemes költségvetést vezetnie, és nem szabad teljes mértékben a másikra hagyatkozni. Embere válogatja, mi a kényelmesebb vagy az ésszerűbb: az egyéni vagy a saját kassza. Hosszú távon, főleg családok esetében mindenféleképpen könnyebben kezelhető a közös kassza.

Ebben összeadódnak a két fél bevételei, viszont a kiadásokat is az utolsó forintig tételesen fel kell tüntetni, mert csak így lehet mérlegelni, mi az a plusz, ami még megengedhető. Nagyon fontos minden kapcsolatban, hogy mindkét félnek legyen egy kis saját pénze, amitől jobban érzi magát. 

Segít a táblázat

Rengeteg feszültséget el lehet kerülni azzal, ha leírjuk, hogy milyen költségek adódnak, és meghatározzuk, ki mibe, hogyan száll be - mondja a párkapcsolati terapeuta. Az a legtisztább, ha egy táblázatban láthatóvá teszik, hogy mennyi pénz megy el a lakásra, a hitelre, az étkezésre, és ezt elfelezik. Mindenki beleadja a maga részét, és ami azon felül marad, arról saját belátása szerint rendelkezik.

Elsőre vonzónak és biztonságosnak tűnhet, ha a választott pár anyagilag előteremt mindent. De ugyanakkor ezzel kiszolgáltatja magát a másiknak. Például amelyik fél otthon marad egy kisgyermekkel, lehet, hogy bevételtől esik el ezen időszak alatt, így a másiktól függ. Innen pedig már csak egy lépés a párkapcsolati erőszak első állomása, ahol kontroll alá kerül az egyéni szabadság megélése, a kiadások kezelése. Ma már nem lehet hagyni, hogy teljes mértékben mástól függjön az életünk.

Ahhoz, hogy valaki ne kerüljön ilyen helyzetbe, nem elég csupán az előtakarékoskodás. Alap az önismeret és az önmagához való viszonya, amiből megerősödik az önbecsülése. Ezzel az alappal biztosabban választhat magához illő párt. Ha ezeket tisztába teszi magában valaki, akkor már azt is gyorsabban felismeri, hol vannak a problémák, akár az anyagiak terén.

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek