Amellett, hogy a citrom gazdag C-vitaminban és felfrissít, az ételeknek is nagy barátja: húsok és saláták alapvető ízesítője. Számos pozitív hatása van életünkre, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy bár savanyú az íze, a citrom lúgosít.
A magyar lakosság nagy hányada küzd savas refluxszal, vagyis a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav bántalmaival. Ezt a kellemetlen jelenséget elsősorban étkezési szokások megváltoztatásával és egyes élelmiszerek - mint a szénsavas italok, a vörös húsok - elhagyásával vagy mérsékelt fogyasztásával lehet ellensúlyozni. Illetve, tudatos táplálkozással: lúgosító zöldségek, gyümölcsök gyakori fogyasztásával. Ilyen a citrom.
Legalább 7 érvünk van a citromos víz mellett.
1. Lúgosít - reggelente egy nagy pohár víz fél citrom levével és garantáltan helyrebillen a sav-bázis egyensúly a szervezetben.
2. Erősíti az immunrendszert - 100 gramm citromban 52 milligramm C-vitamin található. A C-vitamin immunrendszer-erősítő.
3. Remek vitamin és ásványi anyag forrás: P-vitamin, foszfor, szelén, magnézium és kálium forrás, magnéziumból 25 milligramm van 100 gramm citromban.
4. Csökkenti az éhségérzetet
5. Máj- és vesetisztító hatása van
6. Csökkenti az éhségérzetet, kalóriaszegény, ezért segít a fogyásban
7. Bőr- és vértisztító hatású