Test és lélek

Borderline: emberfeletti szeretetéhség, mégis mindenkit elmar magától

Bors

Létrehozva: 2016.08.30.

Gyors és igen szélsőséges hangulatingadozások jellemzik azt a személyiség­zavart, amely ugyan tarol az emberek között, mégis csak kevesen ismerik fel. Önnek ismerősek a tünetek?

Orvosi neve ugyan már van, de még nem olyan rég ismerik a borderline személyiségzavart. A betegség összetett, többféle tünete is van, de még kevés szülő és pedagógus ismeri fel időben és fordul vele orvoshoz. Pedig minél korábban fedezik fel, annál nagyobb a teljes gyógyulás lehetősége. 

Ördög és angyal egy testben

A magyarul határvonali személyiségzavarnak nevezett betegség legjellemzőbb tünete a hangulat szélsőséges ingadozása. Aki ebben szenved, szeret és gyűlöl egyben, ragaszkodik és elmar magától mindenkit. Ám minél jobban támad, annál inkább kell szeretnünk, ha segíteni akarunk. Emberfeletti a szeretetéhsége amellett, hogy folyamatosan bántja, akit szeret. Legnehezebb a velük együtt élők, testvérek, szülők, partnerek helyzete, mert a borderline beteg viselkedése kiszámíthatatlan. Önkárosító, önromboló tünetek jellemzik, például gyakran karcolják magukat körzővel, ollóval. Agresszívek és állandóan elégedetlenek. Egy pillanat alatt borulnak ki. Az öngyilkossággal fenyegetés szinte mindennapos, sok borderline-os meg is teszi, ezért fontos, hogy komolyan vegyük, ne nevessük ki, ne essünk pánikba. Forduljunk szakemberhez, amíg nem késő! 

Összeomlik a legkisebb kellemetlenségnél

Egy borderline-ban szenvedő fiatal blogger lány is megosztotta tapasztalatait az interneten: – Amikor lemegyek kakaós csigáért és nincs a kö­zértben, összeomlok, kiborulok, vége a napnak – írja magáról. Megjegyzi azt is, hogy sajnos Magyarországon nagyon sok he­lyen megfordult már, de még gyerekcipőben jár a megfelelő gyors és hatékony segítség.

Mit tehetünk?

Keressünk egy olyan pszichológust, akiben megbízik a beteg, szeret hozzá járni. Időre van szükség a személyiség megerősítéséhez. Hosszabb távon a sikeresen alkalmazkodó lelki élet és az erősebb stressztűrő képesség elérése a cél. Külföldi kutatások szerint a gyógyszeres kezelés csak ront a beteg állapotán, ezért ez nem javasolt, a lelki terápiák azonban eredményt hoznak. A támogató csoportterápia hatékony lehet, de mellette elengedhetetlen a folyamatos egyéni kezelés is. A teljes gyógyuláshoz legalább két év intenzív terápia szükséges. Felnőttkorban sem késő elkezdeni.

Feldmár András majdnem feladta

Feldmár András, korunk úttörő pszichológusa ezt írta a honlapján erről a betegségről. – Szerintem akit borderline-nak címkéznek, az egy ember, akit nagyon bántottak, aki sokat szenvedett. Egy nő jött hozzám terápiára, akit már mások borderline-nak címkéztek. Fél órán belül támadva éreztem magam, és az óra végén, miután elment, gondoltam, abbahagyom a praxisomat, nincs nekem tehetségem ehhez, inkább kertész leszek. Okos és szókimondó volt a hölgy, keményen kritizált, és nem mondhattam, hogy sosem volt igaza. Nemegyszer hangzott el valami ilyen: nem ért semmit! Reménytelen magával beszélgetni, csak sablonos szövegeket felel vissza. Hogy lehet egy terapeuta ilyen buta?

Gyakran keverik a depresszióval

A gyerekeknél nem mindig ismerik fel időben, mivel az énképük ebben a korban még amúgy is nagyon ingatag. Emiatt szociális fóbiára, leggyakrabban a depresszióra gondolnak a hasonló tünetek miatt. Pedig a személyiségzavar-típusok között már ez a leggyakoribb. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek