Test és lélek

Ezért unja a párjával a szexet

Bors

Létrehozva: 2016.08.13.

<p>Egyre több embert érint, hogy csökken a nemi vágya az állandó partnere iránt. Ez sokszor már nem csak az évtizedek óta tartó kapcsolatokban van így, hanem a pár hónapos együttlétekben is.</p>

Túl sok szexi kép és videó ömlik ránk a világhálón keresztül, emellett napjainkban már mindent egyre gyorsabban és kényelmesebben szeretnénk elvégezni – magyarázzák a kutatók a lehetséges okait annak, hogy miért távolodnak el egymástól a párok a hálószobákban. Emellett a felgyülemlett munkahelyi stresszt és az állandó időhiány miatti feszültséget is okként említik azok, akiknél eltűnik a vágy a kapcsolatból. Ez a külső szemlélő számára érthető is, hiszen ezek olyan mélyen emberi dolgok, melyek sokak számára ismerősek és átérezhetőek. Vannak azonban emellett más vágyűzők is, melyekről kevesebbet beszélnek. 

Elvárások és a valóság 

Ilyenek például a túl magas elvárások is. Ez nem mindig tudatos, könnyen lehet akár egy tudat alatti vágy is  a partnerrel szemben. Ezeket a képeket a filmekből, könyvekből merített mesés szexjelenetek, csodálatos életképek gerjesztik. A film- és reklámvilág által megelevenített képek és vágyak mellett unalmasnak tűnhet az életünk, egyre mélyül a szakadék a valóság és a fikció között. Vannak, akik idővel már nem tudnak elvonatkoztatni ettől, így szinte elvárják, hogy velük is ez történjen, amit persze hiába keresnek egy hús-vér partnerben és egy valóságos élethelyzetben. 

Összetart az azonos értékrend

– Azok, akik mélyen elkötelezettek egymás iránt, és nem egy reklámfigurát, egy mutatós kelléket választottak maguk mellé, hanem egy valódi társat, nem fognak emiatt eltávolodni egymástól – mondta Csehák Hajnalka pszichoanalitikus. – Még egy tökéletes alakú, gyönyörű partner is unalmassá válik idővel, ha nem a belső értékek miatt vannak együtt a felek. Ilyenkor csak egy lesz a sok közül. 

Egy felmérés szerint voltak olyan panaszok is, hogy azért távolodtak el egymástól a párok, mert túl jól megismerték egymást. Vannak, akik úgy vélték, hogy sokkal többet látnak egymásból, mint amire kíváncsiak lennének. Például nem vágyik annak a látványára, ahogy a másik nyomkodja a pattanásait, vagy a párja zavartalanul vécézik nyitott ajtó mellett, esetleg azt nem akarja látni, hogyan borotválkozik, és mit hagy maga után. 

– Ilyen esetben számít igazán, ha egy párnak azonos az értékrendje – hívta fel a figyelmet Csehák Hajnalka. – Észre kell venni, mi számít a másik számára tiszteletlenségnek, visszataszítónak, és jó, ha ez nemcsak egy megtanult viselkedés, hanem azonos hozzáállás.

Nem lehet siettetni a megújulást

Azoknál a pároknál, ahol egy életszakaszi krízis váltotta ki a vágy csökkenését, várható, hogy idővel rendbejön a helyzet. Ezt azonban nem lehet siettetni, így hiába várja szexi fehérneműben vagy romantikus vacsorával a kedvesét, ettől egy csapásra nem változik meg minden.

– Ha alapvetően szeretik egymást a párok, akkor kibírják ezt az életszakaszt. Siettetni azonban nem érdemes ennek elmúltát, mivel csak az múlik el nyomtalanul, aminek a fájdalmát átéljük, át merjük élni – figyelmeztet a szakember. – Csak így lehet feldolgozni a gondokat, így térhetünk vissza önmagunkhoz és a szerelemhez.

Más a szexanorexia

Az egészségügyi világszervezet (WHO) a szexuális zavarok közé sorolja a szexuális vágy hiányát, vagyis betegségként kezeli ezt. Az ilyen beteget egyáltalán nem érdekli semmilyen szexuális tevékenység, nincsenek erotikus gondolatai és fantáziái. Ezt nem is érzik kórosnak és nem éreznek csalódást vagy hiányérzetet emiatt. Kezelése gyakran lelki terápiát igényel, de a gyógyulásban nagy szerepe van a társnak is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek