<p>Vannak, akik étrend-kiegészítőkkel, mások tudatos táplálkozással próbálják bevinni a napi szükséges vitaminmennyiséget. Sokunk azonban nincs pontosan tisztában azzal, melyekre van feltétlenül szükségünk.</p>
A vitaminok olyan anyagok, amelyekre a szervezetünknek azért van szüksége, hogy a test ellássa a különböző létfontosságú folyamatokat. A test azonban nem termel ezekből annyit, amennyi elegendő lenne a számára, így kívülről kell azt bevinni. A legjobb, ha természetes módszerekkel, vagyis étkezéssel jutunk hozzá, de ez sokszor nem elég, így másként kell pótolni. A következő 13-féle vitamin elengedhetetlen az egészséghez, sőt az élethez is. Közülük kettőt a szervezet is elő tudja állítani, ha megfelelő hozzá a környezet. Az egyik a D-vitamin, amit a nap UV-sugarainak segítségével állít elő, a másik a niacin, vagyis B3-vitamin, amihez elegendő fehérjét kell fogyasztanunk.
Ennek tünetei rendkívül sokfélék lehetnek. Pontos diagnózist csak laborvizsgálattal lehet kideríteni. A cinkhiány például fáradtsággal és koncentrálási nehézséggel ját, a magnézium hiánya pedig izomgörcsöket okozhat. A C-vitamin hiánya magas vérnyomást vagy ínygyulladást válthat ki. Mivel ezeket a tüneteket más betegségek is okozhatják, fontos a pontos diagnózis.
Csonka András színész hipochonder, mégsem viszi túlzásba a vitaminok fogyasztását.
– Én elég egyszerűen kezelem a vitaminpótlás kérdését. A C-vitaminban hiszek, azon belül is a lassan felszívódó tablettában. Időnként persze elkap a hév, és veszek K+D-vitamin cseppeket, de nem jellemző. Mivel refluxom van, így a zöldség és gyümölcsfogyasztást sem viszem túlzásba, mert kimarnák a gyomrom falát – mondta András. – Szerintem a jó immunrendszer adottság. Az edzések miatt szoktam fogyasztani turmix formájában fehérje- és szénhidrátport, de az ugye nem vitamin.
Normál étkezés mellett nincs szükség táplálék-kiegészítőkre. Ha valakinek tartós betegsége van, akkor meg kell kérdeznie az orvosát, hogy szedhet-e valamilyen vitaminkiegészítést, mivel egyesek növelhetik a betegség kockázatát, más betegségeknél viszont kiegészítésre van szükség.
Prof. Thomas Kurscheid német táplálkozási szakértő azt állítja, hogy napi öt adag zöldség és gyümölcs normál esetben elegendő arra, hogy pótoljuk a szükséges mennyiséget. Terhes nőknek fokozott igényük lehet azonban a folsavra, az időseknek pedig D-vitaminra.
A zsírban oldódó vitaminokat, vagyis az A-, D-, E- és K-vitamint a szervezet elég jól tárolja. Főként a zsírszövetekben és a májban raktározódnak el, akár hónapokig is a szervezetben maradhatnak. Azok számára, akik egészségesen étkeznek, nem szükséges ezek pótlása, sőt túlzott bevitel esetén akár túladagolás is történhet.
A vízben oldódó vitaminok jellemzője, hogy a szervezet nem tudja azokat sokáig tárolni, így mindennap pótolni kell őket. Ezek egy része a vizelettel távozik, így túladagolni nem lehet, hiány viszont kialakulhat belőlük.