<p>Vitaminok, antioxidánsok és számos más hasznos összetevő rejlik a különféle, természet adta élelmiszerekben, amelyek megfelelő kombinációval még hatásosabban segíthetik szervezetünket. A Healthista internetes portál gyűjteményéből szemezgettünk.</p>
Klasszikus bomba
Joggal zengenek ódákat az öregedésgátlóként emlegetett antioxidáns-forrás zöld teáról, melyhez nem csak ízben passzol tökéletesen a citromlé, de a természetes, savanyú adalék megnöveli az emberi szervezet antioxidáns-felszívó képességét.
A tengerből a tányérra
Az influenza és a légúti megbetegedések ellen védő, napfényvitaminnak hívott D-vitaminhoz nehéz természetes úton hozzájutni az őszi-téli időszakban. Szerencsére lazaccal pótolhatjuk a hiányt, ha pedig a tengeri halat megbolondítjuk kalciumban gazdag tejföllel, nem csak az ízlelőbimbóinknak teszünk jót, de a testünknek is: a D-vitaminnal ugyanis javíthatjuk a szervezet kalciumfelvevő képességét.
A Kánaán kincsei
Jól ismert szófordulat a tejjel-mézzel folyó Kánaán, s a méhek és a tehenek kincsének egyesítése valóban jó szolgálatot tehet például a korai sötétedéssel járó búskomor hangulat elűzőjeként. A tej hangulatjavító és alvássegítő triptofán aminosavának hatásfokát növeli a méz szénhidrátja, ráadásul finom is.
Fűszerek románca
Az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma egyszerre fűszer és gyógynövény: a benne rejlő kurkumin pedig első osztályú gyulladáscsökkentő. Bár nehezen szívódik fel az emberi szervezetben, ha fekete borssal vegyítjük, az abban rejlő piperin felturbózza a folyamatot. A fekete bors ráadásul gyomorsavnövelő, így emésztési zavarokra és gyomorégésre is jó. Ideális megoldás lehet a különleges ízélményű, mézből, kurkumából, fekete borsból vízzel és citromlével készült tea.
Kertek ajándékai
Nem csak jól hangzik a babos rakott karfiol, de a mostani náthás, megfázós időszakban az éhségcsillapításon túl is jó szolgálatot tehet. A vérszegénység elleni első számú fegyvernek tartott vas egyik fő természeti forrása a bab, melynek felszívódását megsokszorozhatja az immunerősítő C-vitaminban gazdag karfiol.
Mediterrán csoda
A görög, a spanyol és az olasz konyha folyékony aranya, az olívaolaj A- és E-vitaminban gazdag, jó hatást gyakorol a szívre és az érrendszerre is. Ráadásul friss kutatások kimutatták, hogy három-öt gramm segíti a piros és narancssárga színű élelmiszerekben, így a paradicsomban és a sárgarépában található karotinoid felszívódását. Utóbbi kincs daganatmegelőző, érelmeszesedés-lassító és étvágytalanságűző hatása miatt egyaránt hasznos.