Test és lélek

Egymást erősítik az egészséges ételpárok

Balajti Péter

Létrehozva: 2016.11.05.

<p>Vitaminok, antioxidánsok és számos más hasznos összetevő rejlik a különféle, természet adta élelmiszerekben, amelyek megfelelő kombinációval még hatásosabban segíthetik szervezetünket. A Heal­thista internetes portál gyűjteményéből szemezgettünk.</p>

Klasszikus bomba

Joggal zengenek ódákat az öre­gedésgátlóként emlegetett antioxidáns-forrás zöld teáról, melyhez nem csak ízben passzol tökéletesen a citromlé, de a természetes, savanyú adalék megnöveli az em­beri szervezet antioxidáns-felszívó ké­pességét.

A tengerből a tányérra

Az influenza és a légúti megbetegedések ellen védő, napfényvitaminnak hívott D-vitaminhoz nehéz természetes úton hozzájutni az őszi-téli időszakban. Szerencsére lazaccal pótolhatjuk a hiányt, ha pedig a tengeri halat megbolondítjuk kalciumban gazdag tejföllel, nem csak az ízlelőbimbóinknak teszünk jót, de a testünknek is: a D-vitaminnal ugyanis javíthatjuk a szervezet kalciumfelvevő képességét.

A Kánaán kincsei

Jól ismert szófordulat a tejjel-mézzel folyó Ká­naán, s a méhek és a te­henek kincsének egyesítése valóban jó szolgálatot tehet például a korai sötétedéssel járó búskomor hangulat el­űzője­ként. A tej hangulatjavító és alvássegítő triptofán aminosavának hatásfokát növeli a méz szénhidrátja, ráadásul finom is.

Fűszerek románca

Az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma egyszerre fűszer és gyógynövény: a benne rejlő kurkumin pedig első osztályú gyulladáscsökkentő. Bár nehezen szívódik fel az emberi szervezetben, ha fekete borssal vegyítjük, az abban rejlő piperin felturbózza a folyamatot. A fekete bors ráadásul gyomorsavnövelő, így emésztési zavarokra és gyomorégésre is jó. Ideális megoldás lehet a különleges ízélményű, mézből, kurkumából, fekete borsból vízzel és citromlével készült tea.

Kertek ajándékai

Nem csak jól hangzik a babos rakott karfiol, de a mostani náthás, megfázós időszakban az éhségcsillapításon túl is jó szolgálatot tehet. A vérszegénység elleni első számú fegyvernek tartott vas egyik fő természeti forrása a bab, melynek felszívódását megsokszorozhatja az immunerősítő C-vitaminban gazdag karfiol.

Mediterrán csoda

A görög, a spanyol és az olasz konyha folyékony ara­nya, az olívaolaj A- és E-vitaminban gazdag, jó hatást gyakorol a szívre és az érrendszerre is. Rá­adásul friss kutatások kimutatták, hogy három-öt gramm segíti a piros és na­rancssárga színű élel­miszerekben, így a paradicsomban és a sárgarépában található karotinoid felszívódását. Utóbbi kincs daganatmegelőző, érelmeszesedés-lassító és étvágytalanságűző hatása miatt egyaránt hasznos.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek