<p>Sokan úgy tekintenek a hagyományos ünnepi ételekre, mint eredendően bűnös élvezetekre, amelyektől csak hízni lehet, és bár nagyon finomak, ezen felül egyáltalán nem egészségesek...</p>
Pedig ez tévedés. Nemcsak a mákos, diós, kókuszos sütemények tartalmaznak fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, de még a kocsonya és a töltött káposzta fogyasztása is jótékony lehet.
Ha csontritkulásban szenved, nehogy kihagyja a mákos bejglit az ünnepi menüből, sőt inkább jó vastagon tömje meg töltelékkel!
A mák ugyanis valódi kalciumbomba: a csontritkulás megelőzésére nemcsak karácsonykor, de hetente legalább háromszor kellene mákos ételt fogyasztanunk. Kiváló haj- és körömerősítő.
Nyugtató hatása van, ami az ünnepek körüli családi feszültségeknél sem hátrány. Ezenkívül, mint apró magocska, a bélfal tisztításában is segítségünkre lehet, kíméletesen kisepri a bélfalra tapadt lerakódásokat.
Egész télen eláll, nem véletlen, hogy sok kedvenc téli sütemény alapanyaga.
Számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat és vitaminokat (E-, B-vitamin). Gyógyhatását tekintve többek között gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású. Nagy mennyiségben tartalmazza a kedvező élettani hatású omega3 zsírokat, melyek csökkentik a magas vérzsírszintet, valamint a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Segít megőrizni a vérerek rugalmasságát, vértisztító hatású, serkenti az emésztést, ugyanakkor bélféregűző hatásáról is ismert. Hatékony gyomor- és bélhurut ellen, fogyasztása nőknél csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.
A kocsonya a téli menük egyik legegészségesebb étele.
Fehérjékben, aminósavakban gazdag, és kevés kalóriát tartalmaz – főleg ha nem kenyérrel esszük, és a tetejéről leszedjük a zsírt. Legfontosabb a magas kollagénrost-tartalma, ami a porcok és kötőszövetek fontos építőanyaga, segít az inak, a bőr, a csontok és az ízületek újjáépítésében. A kocsonya tulajdonképpen zselatin, a zselatin pedig kollagént tartalmaz. A kollagén mostanság igen népszerű haj- és körömnövesztő táplálékkiegészítő, amit sokan por vagy inkább kapszula formájában fogyasztanak szépítő és fiatalító hatásáért, de sportolók között is közkedvelt, rendszeres fogyasztása csökkenti az ízületi fájdalmakat és javítja az általános kondíciót. Bőrregeneráló tulajdonsága miatt nagyon jól alkalmazzák a striák, narancsbőr és ráncok kezelésében.
Ahány ház, annyiféle töltött káposzta. Idén próbálja ki, hogy a fehér rizs helyett gerslit, vagyis árpagyöngyöt tesz a töltelékbe, és máris egy egészségesebb, a vércukorszintet kevésbé megemelő fogást tehet az asztalra.
A gersli a legnagyobb nyomelemtartalmú gabonafajta. Kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma is jelentős, továbbá rosttartalma is magas, ezért serkenti az emésztést.
Nyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is ismert. Jótékony tulajdonságai miatt különösen ajánlott időseknek, kismamáknak, de még a diétázóknak is, mert rövid idő alatt fontos tápanyagokkal látja el szervezetet.
Magas kalciumtartalma jót tesz a fogaknak, káliumtartalma pedig jó hatással van a szívre és a májra. Az E-vitamin miatt pedig táplálja a bőrt, megelőzi a ráncokat, sőt a férfiak esetében javítja a szexuális potenciát is, így ha húznák a szájukat egy zöldséges gerslirizottó láttán, akkor megvan a csodamondat, amivel meg lehet győzni őket.
Ha már a kókuszos sütik látványától is bűntudata támad, jusson eszébe, hogy ennek a diófélének a gyümölcse is sok hasznos tápanyagot tartalmaz.
Mint például B- és E-vitamint, niacint, magnéziumot és nagy mennyiségben kalciumot, foszfort és D-vitamint is, amiért a csontrendszeri betegségekben szenvedőknek szintén ajánlott.
Magas az energiatartalma, jót tesz az emésztésnek, kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszer megbetegedéseire, és a kókuszrostok fogyasztása enyhíti a bélgörcsöket.
Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!