Hozzávalók: 1,5 kg sonka • 1 vöröshagyma nagy darabokra vágva • 4–5 közepes répa meghámozva, nagyobb darabokra vágva (40 dkg) • 1 kiskanál egész koriandermag enyhén megtörve • 1 rúd fahéj • 1 kiskanál egész fekete bors • 3–4 babérlevél • 1 maréknyi szegfűszeg
A mázhoz: 100 g barna cukor • 125 g méz • 20 ml tokaji borecet • 50 ml tokaji aszú
1 adag tápanyagtartalma: 842 kcal; 33,2 g fehérje; 62 g zsír; 31,8 g szénhidrát
Dietetikus tanácsa: Lisztérzékenyek gluténmentes sajtkrémmel, tejcukorérzékenyek laktózmentes krémsajttal készítsék.
Elkészítés: 1. A sonkát és a többi hozzávalót egy lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük.
2. A sonkát hagyjuk kihűlni a főzővízben (kb. 12 óra).
3. A mázhoz a hozzávalókat egy kis lábasba öntjük, felforraljuk és ezt követően addig gyöngyöztetjük, míg sűrű, szirupszerû állagot nyer (kb. 5 perc).
4. A máz felével bevonjuk a sonkát és elômelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük. Akkor ráöntjük a máz másik felét és újabb 10 percre a sütőbe tesszük.
5. A sütés végén még kenjük át a sütőtál aljára sűrűsödött mázzal.
TIPP: Tálalás előtt 20 percig pihentessük.
370 perc
Hozzávalók a tésztához (20 cm-es piteforma): 250 g finomliszt • 120 g vaj
• 75 g porcukor • 2 db tojássárgája • 1 csipet só • 1 ek. hideg víz Töltelékhez: 3 db közepes alma • 15 g cukor • 15 g vaj • 1 evőkanál citromlé • 100 ml tejszín • 50 g cukor • 1 tojás
1 szelet tápanyagtartalma: 250,2 kcal; 3,8 g fehérje; 11,9 g zsír; 30,7 g szénhidrát
Dietetikus tanácsa: Cukorbetegek 30%-ban teljes kiôrlésû liszttel és cukor⁄porcukor helyett eritrit + sztívia keverékével; lisztérzékenyek gluténmentes lisztkeverékkel; tejcukorérzékenyek laktózmentes tejtermékekkel készítsék.
Elkészítése: 1. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, a porcukrot és hozzáadunk egy csipet sót.
2. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgájához adunk egy evőkanál hideg vizet, majd villával összekeverjük.
3. Ujjheggyel összemorzsoljuk a lisztes keveréket a szobahőmérsékletű, kockákra vágott vajjal, gyors mozdulatokkal, majd amikor már morzsaszerű, hozzáadjuk a vízzel elkevert tojássárgájákat.
4. Gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrunk.
5. Az összegyúrt tésztát kettévágjuk.
6. Két cipót formálunk belőle, csak az egyiket használjuk fel.
7. Ujjnyi vastagra ellapítjuk és fóliába csomagolva hűtőszekrényben legalább fél órát pihentetjük.
8. A forma aljába sütőpapírt vágunk, a forma oldalát vajjal körbekenjük.
9. Az almákat meghámozzuk, és vékony szeletekre felvágjuk.
10. A már kicsit megkeményedett tésztát két fólia között kinyújtjuk akkorára, hogy a sütôforma szélénél kicsit túllógjon.
11. A tésztát belenyomkodjuk a formába, az alját megszurkáljuk. A kilógó széleket levágjuk.
12. A felszeletelt almacikkekkel kirakjuk a tésztát.
13. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, jól elkeverjük, majd az almaszeleteket bekenjük a cukros olvasztott vajjal.
14. Előmelegített sütôben 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon 20 percig sütjük, ezután kivesszük és ráöntjük a tejszínt, amibe belekevertünk egy tojást és egy pici cukrot.
15. Visszatesszük a sütôbe és még 10 percig sütjük. Tálalás előtt egy órát pihentetjük.
TIPP: Ha szeretnénk, hogy szép fénye legyen a tortának, a sütés vége előtt 5 perccel kenjük át a tetejét vízzel hígított baracklekvárral.
335 perc
Hozzávalók: 1 póréhagyma (40 dkg) • 2 csokor petrezselyem • 1 evôkanál friss tárkony • 100 g húsvéti sonka • 80 g vaj • 50 g liszt • 1 l húsleves • 1,5 dl fehérbor • 3 dl tejföl • 1 kávéskanál szárított tárkony • 4 db főtt tojás
1 adag tápanyagtartalma: 486,2 kcal; 14,5 g fehérje; 38,2 g zsír; 9,5 g szénh.
Dietetikus tanácsa: Cukorbetegek teljes kiőrlésû liszttel készítsék, lisztérzékenyek barna rizsliszttel; tejcukorérzékenyek laktózmentes tejtermékekkel; fogyókúrázók egytálételként fogyasszák.
Elkészítés: 1. A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük a húslevessel és a borral, beletesszük a karikákra vágott póréhagymát, majd felforraljuk.
2. A tejföllel, sóval, borssal, szárított tárkonnyal és egy csipet cukorral ízesítjük.
A zöldfűszereket apróra vágjuk és a levesbe keverjük, de már nem forraljuk tovább.
3. A tányérba szedjük a feldarabolt sonkát és főtt tojást, erre merjük rá a levest.
TIPP: Reszelt sajtot is kínálhatunk hozzá!
Ezzel a gyors levessel a tavasz ízeit tehetjük az asztalra.
A recept számtalan változatban megtalálható szakácskönyveinkben. Van, ahol porcsin és bazsalikom is szerepel benne, másutt pedig kapor – a lényeg, hogy szedjük össze az aktuálisan kapható zöldeket. Az említett borsólé egyfajta zöldségalaplé, gyakran használták főzelékekhez, levesekhez böjtben.
A zöldborsó héjával készül:
Végy leves füvet, fiatal pórét, zöld petrezselymet, gyenge bécsi párét (spenótot), turbolyát, sóskát, kerti zsázsát. Mosd meg jól, vagdald apróra és vajas rántásban párold meg. Ereszd fel borsólével, s csak egy forrást engedj neki, hogy a füvek zöldek maradjanak. Egy pint (kb. 1,7 liter) ily levesre végy 4 tojás sárgáját, habard össze tejfellel és e levesbe még kevés vajat téve habard bele, s addig kavard míg megsûrûdik, s úgy pirított zsemlyére tálald be. (1864, Magyar Gazdasszony)
* * *
Gasztro magazin a keddi Borsban - keresse az újságárusnál!
Olvasson kényelmesen: fizessen elő a Borsra!