A lecsó egyáltalán nem csak magyar műfaj, különböző variációit szerte Európában előszeretettel fogyasztják. Ezek persze nem egyformák, de paradicsom, paprika és hagyma mindegyikben van. És mindig még valami más.
Magyarország - Lecsó
A lecsót eredetileg szalonnásan, vöröshagymásan, TV-paprikával és paradicsommal készítjük. Ám ahány ház, annyi szokás, van, aki tojást is üt rá, van, aki kolbásszal gazdagítja, egy biztos, mindenhogy tartalmas és szénhidrátmentes finomság. sőt a babos lecsó sem ismeretlen fogás itthon.
Olaszország - Peperonata
Az olasz konyha két legmeghatározóbb eleme a fokhagyma és a bazsalikom, így nem csoda, ha az olasz lecsóban mindkettő megtalálható. A peperonata olívaolajon dinsztelt vöröshagymával, zúzott fokhagymával, színes paprikákkal, friss, édes paradicsommal és jókora bazsalikomcsokorral készül.
Franciország - Ratatuille
A franciák is tudják, hogyan kell egy jó fogást elkészíteni. Az olasz lecsót továbbgondolva még padlizsánt és cukkinit is tesznek bele. Szórnak rá egy kis friss petrezselymet. Mondhatni tökéletesre fejlesztették a szénhidrátmentes egytálételt.
Szerbia - Dzsuvecs
A szerb dzsuvecs tulajdonképpen a magyar lecsó, csak padlizsán is kerül bele, és rizzsel gazdagítják hasonlóan hozzánk, Szerbiában is nagy rajongás övezi ezt az egyszerű, mégis tápláló ételt.
Törökország - Menemen
Törökországban a szalonnamentes lecsót készítik el, ami olyan mint a magyar, és tojással teszik még inkább tartalmassá.