Lehet, hogy eddig azt gondolta, hogy az alma átdörgölése, vagy konyhai csap alatti áztatás elegendő ahhoz, hogy eltávolítsa a port és a szennyeződéseket róla. Sajnos, rossz hírünk van! Tudósok szerint, ahhoz hogy valóban megszabaduljunk a rovarirtószer-maradványoktól ennél egy kicsit többre van szükség - írja a Mirror.
A növényvédőszereket számos gazdálkodásban használják a terméshozam növelése érdekében, de az évek során bebizonyosodott, hogy azok az egészségre is károsak. A vendéglátásban az a szokásos gyakorlat, hogy a gyümölcsöt megmossák, mielőtt felszolgálják, de sajnos a kemikália egy része, amit a gyümölcsök és zöldségek felszívnak, egyszerűen nem távolítható el sima vízzel.
Most az American Chemical Society kutatói kiderítették, hogy egy teljesen hétköznapi, minden háztartásban megtalálható szer segíthet a gyümölcsök felületén található maradványok eltávolításában. Ez pedig nem más, mint a étkezési szódabikarbóna. A kutatók szerint minden másnál hatékonyabb a rovarírtószerek eltávolításában.
Vizsgálatok bizonyították, ha az almát egy tál vízbe áztatjunk 12-15 percre, amibe előtte egy kiskanál szódabikarbónát tettünk a növényvédőszerek majdnem száz százalékát sikerül eltávolítani. Azért csak majdnem, mert még így is vannak sajnos olyan vegyszerek, amelyek nem maradnak meg a gyümölcs héjján, hanem behatolnak a gyümölcsbe. Az egyetlen módja annak, hogy 100%-ig eltávolítsuk a veszélyes anyagokat, ha a gyümölcsöt meghámozzuk. Így viszont azonban fontos tápanyagok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok is elveszhetnek.