Test és lélek

Cukrot tegyen a leégett nyelvére!

Bors

Létrehozva: 2017.10.30.

Apró balesetek bármikor történhetnek, azonban fontos, hogy ezeket jól, illetve gyorsan tudjuk kezelni, akár otthon is. Összeszedtük a leggyakrabban előforduló baleseteket, és azoknak könnyű, házi kezelését.

Leforrázott száj

Nemsokára itt van a forró teák és a forralt borok ideje, amikor könnyen előfordulhat, hogy leégetjük a nyelvünket. Ilyenkor öntsünk a sajgó nyelvünkre egy kiskanál cukrot, majd hagyjuk, hogy az felolvadjon a szánkban. A cukorban található glükóz enyhíti a forró ital okozta fájdalmat. 

Horzsolások

A kókuszolaj erősen gyulladáscsökkentő, hidratáló és gyógyító hatású szer. Az érintett bőrfelületre kenve vékony védőréteget képez, amely nem csak a szennyeződésektől, de a baktériumoktól és a vírusoktól is megvédi a sérülést. Ráadásul a gyógyulási folyamatot is felgyorsítja, mivel segíti a sérült bőrsejtek gyógyulását. 

Megvágott ujj

Bárkivel előfordul, hogy főzés közben a késsel beleszalad az ujjába, amely nemcsak fájdalommal, de erős vérzéssel is járhat. Ilyenkor jó, ha van otthon Cayenne-bors, amely megállítja a vérzést. Hátránya, hogy ha rászórjuk a sebre, akkor csípni fog, viszont ez nem tart túl sokáig. Emellett a Cayenne-borsban található kapszaicin a bőrre kenve akár fájdalomcsillapítóként is hat. 

Erősen vérző seb

A betét nagy mennyiségű folyadék felszívására képes, és sokkal higiénikusabb, mint egy gyorsan felkapott rongy, ruhadarab, vagy egy már használt törölköző, így biztonságosabban is használható a mélyebb sebek esetén. 

Égési sérülés

Előfordulhat, hogy a konyhában megégetjük magunkat. Ilyenkor a hideg víz, illetve a levendulaolaj is jó hatással van a sebre. Kenjük be olajjal a bőrt, és tekerjük be egy tiszta ruhadarabbal. A levendula csökkenti a fájdalmat és a hegesedés esélyét. 

Méhcsípés 

A legjobb és leghatásosabb módszer, ha hagymát teszünk az érintett területre, mivel antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással bír. A fullánk eltávolítása után nyomjunk a csípésre néhány percig egy félbevágott hagymát. Ha a fájdalom nem múlik, és napok múlva is dagadt, piros és viszket, mindenképp forduljunk orvoshoz. 

Fontos a megelőzés

Gondoskodjunk arról, hogy mindig legyen otthon megfelelő kötszer és fertőtlenítő, hogy a komoly sebeket is képesek legyünk ellátni, mielőtt még orvoshoz fordulnánk. Amire a házi elsősegélydoboznak tartalmaznia kell: gumikesztyű, ragtapasz, fertőtlenítőszer, gyors kötözőpólya, valamint olló. Mindig figyeljünk ezeknek megfelelő tárolására, és cseréljük az eszközöket, ha kell. Ha éppen nincs kéznél kötszer, akkor tegyünk a sebre intim betétet. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek