Kakaótartalom
A legfontosabb talán a csokoládé kakaótartalma, hiszen ez az összetevő biztosítja a csokoládé antioxidáns-, ásványianyag- és vitamintartalmát. Fontos, hogy legalább 35 százalék kakaó szárazanyagot tartalmazzon, ebből a kakaóvaj-tartalomnak legalább 18 százaléknak, a zsírmentes kakaó szárazanyagnak pedig legalább 14 százaléknak kell lennie.
Tökéletes receptek a Gasztro magazinban, keresse minden második kedden a Borsban!
Fizessen elő a Borsra kényelmesen: online, bankkártyával!
Étcsoki mindenekfelett?
A kismértékben fogyasztott étcsokoládé valóban kedvezően hat az egészségi állapotra. Ez mindenekelőtt a nagy kakaótartalmú fajtákra igaz, mivel a kakaó a szervezet számára értékes flavonoidokat tartalmaz, s ezek karbantartják a szív- és érrendszert. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem tudósai megállapították, hogy a keserű csokoládé a trombózis esélyét is csökkenti, illetve a szívinfarktus kockázata is alacsonyabb lesz. Az édesség jótékony hatása akkor tapasztalható, ha a tejet mellőzik belőle. A tej ugyanis megakadályozza, hogy a védőanyagok a vérbe kerüljenek. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a tejcsokoládé teljesen hatástalan, hanem azt is, hogy az étcsoki is elveszíti e tulajdonságát, ha fogyasztása előtt vagy után tejet vagy tejterméket fogyasztunk.
Boldogít?
Bár szeretnénk hinni abban, hogy a csokoládé boldogít, ez nem egészen állja meg a helyét. Egy ausztráliai depressziókutató központ tanulmánya szerint a csokoládé nem alkalmazható antidepresszánsként. Bár a szerotoninhoz hasonlóan hat az idegrendszerre, mégis több tonna csokoládét kellene elfogyasztani egyszerre ahhoz, hogy csupán az édességtől derüljünk fel.
Fontos! A kakaónak körülbelül a 20 százaléka élelmi rost, ami segítheti az emésztést. Ha kakaót vásárolunk, figyeljük a kakaóvaj-tartalmát. A jó minőségű kakaóhoz legalább 20%-os vajtartalom szükséges. A csokoládé esetében igyekezzünk magas kakaótartalmú fajtákat választani. A legnemesebb csokoládék a kakaón kívül csak nádcukrot és Bourbon-vaníliát tartalmaznak.
Egészségvédő hatás
A kakaó kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor, háromszor annyit, mint a zöld tea és csaknem ötször többet, mint a fekete tea – állapították meg egy amerikai kutatás során. Az is kiderült, hogy valódi egészségvédő hatását a kakaó ital formájában tudja igazán jól kifejteni. Vagyis abban a formában, amelynél nem kell a szervezetnek megküzdenie a gyártás során hozzáadott anyagokkal – zsírokkal, tartósítószerekkel. Ital formájában azonban a napi 1–2 csésze kakaó elfogyasztása jótékony fegyver az öregedés ellen is.