Forrás: Thinkstock
Összefüggést találtak a nagyszülők és az unokák rákos megbetegedései között brit tudósok – írta az Nlcafe.
Arra a megállapításra jutottak a kutatók, hogy a nagyszülők káros hatással vannak unokáik egészségére, mert zsíros ételekkel és édességgel tömik őket, és kiteszik őket a passzív dohányzásnak, ami növeli a gyerekekben kialakuló rák és más betegségek kockázatát. A kutatás vezetője, dr. Stephanie Chambers az Independentének az mondta, hogy a korábbi tanulmányok csak a szülők szerepét vizsgálták a gyermekek rákos megbetegedéseivel összefüggés-ben, a nagyszülők valahogy kimaradtak.
Pedig a nagyik is sokat vannak együtt a gyerekekkel, így hatással bírnak rájuk, még ha ez elsőre furcsán is hangzik. A dohányzás, a helytelen táplálkozás, a túlsúly és a fizikai aktivitás hiánya egyaránt növeli a rák kockázatát.
Mivel jelenleg nem a nagyszülők állnak az egészségügyi üzenetek központjában, a tanulmányból származó bizonyítékok fényében fel kell hívni rá a figyelmet, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a gyermekek életében – mondta a kutatás vezetője.
A glasgow-i kutatócsapat 18 országból 56 tanulmányt elemzett a nagyszülők unokákra gyakorolt hatásáról.