Forrás: Thinkstock
A francia válogatott labdarúgóvébén aratott győzelme megosztotta a közvéleményt, egy dolgot azonban nem vitathatunk el a franciáktól: élni és enni nagyon tudnak. Mi ellestünk tőlük néhány receptet, ami magyar ízléssel is fantasztikus.
Francia hagymaleves
Elkészítés: 60 perc
Hozzávalók (8 adag) 1 kg vöröshagyma szeletelve 15 dkg sótlan vaj 6 dkg liszt 2,5 dl száraz fehérbor 1,5 l marhaalaplé (vagy víz) só, fehér bors ½ francia baguette szeletelve 20 dkg reszelt Gruyere sajt 10 dkg vaj 1,2 dl tejszín (opcionális) 30 ml portói bor (opcionális) 1 csokor petrezselyem kettéosztva a főzéshez és a díszítéshez
Elkészítés: melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Hámozzuk meg a hagymát, és szeleteljük vékonyra. Olvasszuk fel a vajat egy lábosban, és közepes lángon pirítsuk meg benne a hagymát, míg megpuhul és enyhén karamelles színt kap. Szórjuk meg a liszttel, és folytonosan kevergetve enyhén pirítsuk meg. Öntsük fel a fehér borral, keverjük simára, és forraljuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog, majd adjuk hozzá a marhahúslevet (vagy vizet) is. Tegyük bele a petrezselyem felét (összekötve, így könnyebb lesz kivenni), és főzzük lassú tűzön 45 percig. Szeleteljük fel a baguette-et, és a sütőben pirítsuk meg a szeletek mindkét oldalát. Egyik oldalukat vékonyan kenjük meg vajjal, és szórjuk meg a reszelt sajttal, tegyük vissza a sütőbe a sajt elolvadásáig, majd tegyük félre. A következő lépés elhagyható: a portóit keverjük össze a tejszínnel, majd adjunk hozzá néhány kanál forró levest is. Vegyük le a levest a tűzről, öntsük hozzá a tejszínes keveréket, és keverjük el benne.
Tálalás előtt: kanalazzuk a levest tűzálló tálakba. Az előkészített, pirított, sajtos baguette-szeleteket rendezzük a tetejére. Szórjuk meg a maradék sajttal, és tegyük a sütőbe grill fokozatra, míg a sajt megolvad és egy kicsit megpirul. A sütőből kivéve hintsük meg apróra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.
Boeuf bourguignon – burgundiai marharagu
(Julia Child receptje nyomán)
Elkészítés:
4 óra
Hozzávalók (6-8 adag) 1,5 kg sovány marhahús 25 dkg szalonna 7 dl vörösbor 5 dl marhaalaplé 2 ek finomliszt 2 ek olívaolaj 2 ek vaj 1-2 babérlevél 2 szál kakukkfű 1 közepes paradicsom 2 szál sárgarépa 2 szál petrezselyemgyökér 1 kis fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 10 szem közepes gyöngyhagyma 10 kis fej csiperkegomba 1 tk só 1 tk kakukkfű ½ tk köménymag ½ tk frissen őrölt fekete bors petrezselyem és friss turbolya a tálaláshoz
TIPP: friss paradicsom helyett használhatunk paradicsompürét, ami még jobban sűríti, bársonyossá teszi a mártást.
Elkészítés: 2 óra
Hozzávalók (8 szelet) Omlós alaptészta 10 dkg cukor 20 dkg vaj 30 dkg liszt 1 tojás Almás alap 8-9 db alma negyedekre vágva 1 citrom 10 dkg vaj 12,5 dkg cukor Elkészítés omlós tészta: először minden hozzávalót alaposan hűtsünk le. A lisztet a deszkára szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, beleteszszük a cukrot és a tojást, körbe a kockára vágott hideg vajat. Késsel alaposan összevagdossuk, majd hideg kézzel, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük. Mikor elővesszük, megszórjuk liszttel és átgyúrjuk, majd sodrófával 3 mm vastagra nyújtjuk.