Az ősszel érő mandula magja lehet édes vagy keserű, ez utóbbi emberi fogyasztásra nem alkalmas, kisajtolt olaját a kozmetikai és a gyógyszeripar hasznosítja. Sok benne a B1-, B2-, B6-, E-, P-vitamin és a folsav. Gazdag ásványi anyagokban: káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangánt, cinket és rezet tartalmaz.
Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Méregtelenít, erősíti az ellenállóképességünket, a csontozatot, fenntartja a szervezet kalcium–kálium egyensúlyát. Hatékony görcsoldó, a krónikus fájdalmak természetes ellenszere. Remek rézforrás, ami elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre, a téli depresszió, idegesség, feszültség ellen is hatásos. Mérsékli a vércukorszint hirtelen emelkedését. Cinktartalma serkenti a sebgyógyulást, vastartalma segíti a vérképzét. A benne lévő fehérje könnyen lebontható, így a bélműködésre is jól hat.
A belőle készült krém tisztítja és hidratálja a bőrt. Olaja kiváló bőrápoló szer. Fürdés után a még nyirkos bőrbe kell bedörzsölni, amitől az puha, fényes és bársonyos lesz. Jó napégés megelőzésére és az enyhén égett bőr kezelésére.
A mandulabél belső héjával vagy anélkül is fogyasztható. A hártyaszerű maghéjt forró vizes áztatás után szedhetjük le. A pirítás kiemeli az ízeit: 75 fokra előmelegített sütőben 15– 20 perc alatt kellően megpirul.