Test és lélek

Nem is sejtette: ennyi mindenre jó a mandula

Bors

Létrehozva: 2018.10.14.

Az ősszel érő mandula magja lehet édes vagy keserű, ez utóbbi emberi fogyasztásra nem alkalmas, kisajtolt olaját a kozmetikai és a gyógyszeripar hasznosítja. Sok benne a B1-, B2-, B6-, E-, P-vitamin és a folsav. Gazdag ásványi anyagokban: káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangánt, cinket és rezet tartalmaz.

Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Mé­regtelenít, erősíti az  ellenállóképességünket, a csontozatot, fenntartja a szervezet kalcium–kálium egyensúlyát. Hatékony görcsoldó, a krónikus fájdalmak természetes ellenszere. Remek rézforrás, ami elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre, a téli depresszió, idegesség, feszültség ellen is hatásos. Mérsékli a vércukorszint hirtelen emelkedését. Cinktartalma serkenti a sebgyógyulást, vastartalma segíti a vérképzét. A benne lévő fe­hérje könnyen lebontható, így a bélműködésre is jól hat.

A belőle készült krém tisztítja és hidratálja a bőrt. Olaja kiváló bőrápoló szer. Fürdés után a még nyirkos bőrbe kell bedörzsölni, amitől az puha, fényes és bársonyos lesz. Jó napégés megelőzésére és az enyhén égett bőr kezelésére.

A mandulabél belső hé­já­­val vagy anélkül is fo­gyaszt­ha­tó. A hártyaszerű mag­héjt for­ró vizes áztatás után szed­­hetjük le. A pirítás ki­eme­li az ízeit: 75 fok­ra előme­le­gített sütőben 15– 20 perc alatt kellően megpirul. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek