„Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!” A régen szokásos 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap a jóízű falatozás és mulatságok napja volt. Annak idején ilyenkor fizették ki az éves földbérleteket és járandóságokat – részben vágott liba formájában, így lett a bőség szerencsehozó napja is egyben, szimbóluma pedig a libasült.
Elkészítés: 120 perc
Nehézség: III
Hozzávalók (8 adag):
80 dkg libaaprólék
40 dkg sárgarépa
30 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg zeller
15 dkg gomba
15 dkg zöldborsó
2 fej vöröshagyma
5 dkg libazsír
25 dkg kerek szemű rizottó rizs
1 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
8 szem fekete bors
1 ek só
Elkészítés: 4 óra
Nehézség: III
Hozzávalók (8 adag):
1 egész liba (kb. 3 kg)
4 narancs (60 dkg)
50 dkg sütőtök
1 ek só
1 tk őrölt fekete bors
1 friss rozmaringág
Elkészítés: A libát megtisztítjuk, a tokokat kiszedjük. A narancsokat megmossuk, a héját lereszeljük és összekeverjük a sóval és az őrölt borssal. A narancsokat gerezdekre vágjuk, és kevés levet is facsarunk a narancsos fűszersóhoz. Bedörzsöljük vele a libát kívül-belül, majd a narancsgerezdeket a belsejébe töltjük. Az előkészített libát egy tepsibe helyezzük mellével felfelé, a combjait alufóliába csavarjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 3 órán át sütjük. Az első óra után meglocsoljuk a kisült zsírjával, majd utána minden félórában megismételjük. Az utolsó félórában egy másik tepsit veszünk elő, és abba helyezzük át a libát, most már a hátával felfelé. Akkor mellészórjuk a kockára vágott sütőtököt és a rozmaringleveleket. A liba combjairól levesszük az alufóliát, és további félórán át sütjük. A sütőből kivéve alufóliával betakarjuk, és félórán át pihentetjük tálalás előtt.
Elkészítés: 30 perc
Nehézség: II
Hozzávalók (4 adag):
4 nagy birsalma (kb 1 kg)
8 evőkanál méz (kb 16 dkg)
5 dkg vaj
4 ek vágott dió (kb. 4 dkg)
5 dkg cukrozott meggy
5 dkg mazsola