Forrás: Thinkstock
Az egyik legegészségesebb ételünk télen, igazi multivitamin. Alacsony kalóriájú, de gazdag rostokban. Tartalmaz C-, A- és B1-vitamint, karotint, kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot és nátriumot. Az ízesítéséhez felhasznált fűszerek, a babérlevél, kapor, bors, mustármag, torma, köménymag szintén gyógynövények, amelyek pozitív hatással vannak az emésztőszervi és a légúti betegségekre.
Számos ízletes étel készíthető belőle, de a C-vitamin-tartalmát úgy tudjuk megőrizni, ha nyersen vagy rövid ideig főzve (így még nem veszíti el teljes vitamintartalmát) fo-gyasztjuk. Erősíti immunrend-szerünket. Jó hatással van a bélrendszerünkre, segít a bél-flóránk helyreállításában, így egy antibiotikumkúra vagy fertőzés után bátran fogyassszuk. Segíti az emésztést, eltávolítja a lerakódott salakanyagokat. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, kedvezően hat cukorbetegség esetén. Antioxidánsokban gazdag, védi a bőrt és megelőzi annak öregedését. Kalóriaszegény, fogyókúrázók is fogyaszthatják.
A savanyú káposzta leve természetes béltisztító, a bélrendszer seprűjének is nevezik. Napi 1dl elfogyasztása megsemmisíti a káros baktériumokat, tehermentesíti a májat. Enyhén hashajtó hatású, megakadályozza a szorulás kialakulását, a már kialakult székrekedést is meg-szünteti. A benne lévô B12-vitamin javítja a memóriát, enyhíti az izomfájdalmakat.
Jó tudni: vese- és epebetegeknek, haspuffadásra hajlamosaknak nem ajánlott!