Forrás: Pixabay
A tavasz egyik első friss zöldsége és vitaminforrása a hónapos retek, amivel nagyon könnyen feltölthetjük a szervezetünket. Fajtától függetlenül sok jótékony, egészségvédő hatása van. Például gazdag C- és B-vitaminban, vasban, ásványi sókban, káliumban, és kalciumban. A sokaknak erős, átható illatát, csípősségét és gyógyhatását a mustárolaj-glikozidok és kéntartalmú illóolajok adják.
Remek immunerősítő, és emésztéssegítő, de antibakteriális hatása sem elhanyagolható. Tisztítja a májat, és javít a vérkeringési problémákon is. Sőt a magas rost- és alacsony energiatartalma miatt fogyókúránál is kiváló. Mivel alacsony a glikémiás-indexe, fogyasztása csak minimálisan hat a vércukorszintre. A fő étkezés előtt érdemes egy evőkanálnyi frissen préselt reteklevet inni, mert segíti az emésztést.