Forrás: iStock
A mezei sóska vagy vadsóska nyíl alakú, hosszúkás tőleveleiről ismerhető fel. Nedves réteken, folyók, patakok mellett terem. A levelek erőteljesen savanyú ízűek, de esős idő után szedve az íz lágyabb. Tavasztól késő őszig gyűjthető, ám túl sokat nem szabad enni belőle, mert leveleinek oxálsavtartalma enyhe mérgezést okozhat.
Gyógyhatásai: Erősíti az immunrendszert, vizelethajtó, nyákoldó, méregtelenítő, étvágyserkentő hatású. Régen vértisztítóként alkalmazták. A gyökeréből készült kivonat gyomor- és bélhurut esetén hatásos, a terméséből készült kivonat pedig hasmenésre javasolt. Frissen szedve kedvelt gyerekcsemege. Finom főzelék, szósz készíthető belőle, tehetjük továbbá salátába is a citroméhoz hasonló íze miatt. Leveléből és virágából teát is főzhetünk, csípős íze miatt hűtő hatással van a szervezetre.