<p>Az emberi test egyik legtermészetesebb dolga, mégis megosztja a társadalmat. Van, aki szerint gusztustalan, míg más viccet csinál belőle. Bármelyik csoportba is tartozzon, orvosi szempontból mégis mindenképpen beszélni kell róla, ugyanis bajt is jelezhetnek a „szélviharok”.</p>
Miért is szellentünk?
A kérdésre a válasz egyértelműen a levegőben van. A szájon és a másik oldalon távozó gázok a beszéd, evés, más tevékenység közben lenyelt levegő. Ennek nagy része böfögés formájában távozik, egy kevés azonban továbbhaladhat a vastagbél felé. A másik összetevője viszont a bennünk lejátszódó kémiai folyamatoknak tudható be. A vastagbélben a félig megemésztett táplálékot élő baktériumok bontják tovább, aminek hatására szintén gáz képződik. Szóval ez egy természetes dolog, az élet velejárója. Viszont a szagok, hát igen, azok és a hanghatások okozzák a legtöbb kellemetlenséget.
Szagos tények
Sajnálatos módon a levegőbe kerülő aromákért maga az egyén felelős, de az elfogyasztott ételek is közrejátszanak.
– Mindenkinek más a bélflórája, ezért is különbözünk abban, ki mitől, mennyit szellent. Emiatt lehetséges, hogy egyesek bélgázai nem tartalmaznak metánt. A bélgázok 99 százaléka színtelen, szagtalan, a kellemetlenséget az 1 százalékuk okozza – magyarázta dr. Bakucz Tamás, a Duna Medical Center gasztroenterológus szakorvosa. – A magas kéntartalmú ételek, az állati eredetű fehérjék, de néhány gyógyszer is előidézhet a külvilág számára kellemetlen mellékhatásokat, amikor valakiből távozik a levegő.
Az emésztés lelassulása is fokozza a kellemetlenségeket, mivel tovább van bent az elfogyasztott étel, ital, és több idejük van dolgozni rajta a baktériumoknak. De a túl rostos ételek sem jók, mert azok meg fokozzák az alfarhangokat.
Bajt jelezhet
Amikor a szélviharok zavaróvá válnak, az már egy esetleges komolyabb probléma előszele lehet, de nem kell egyből megijedni.
– A fenti panasszal hozzám forduló betegeimhez az első kérdéseim a diétájukkal kapcsolatosak – árulta el dr. Bakutz.
Ezzel egyrészt kiszűrhető a panaszt okozó táplálék, másrészt felhívhatja a figyelmet bizonyos betegségekre, például a laktózérzékenységre. Amennyiben diétával kapcsolatos kérdés merül fel, úgy a dietetikusok tudnak segíteni. Viszont ha nem segít a diéta, illetve a szellentés, puffadás mellett más panaszok – hasmenés, hasi fájdalom, láz – is előfordulnak, már mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Fokozottan igaz ez abban az esetben, ha úgynevezett „vészjósló” – „alarm” – tünetek, például hányás, vérszegénység, sárgaság, székelési szokások megváltozása, nem akaratlagos fogyás is jelentkeztek, melyek akár egy komolyabb betegségre is utalhatnak.
A böfögések miatt sem kell azonnal aggódni, de ha már-már elviselhetetlen szagok törnek elő a szájból, akkor bizony azok is komoly betegségekre utalhatnak.
– Az alkalmanként kellemetlen szagú büfögés mindenkinél előfordulhat, ám ha gyakorta történik, vagy nagyon zavaró, szakorvoshoz kell fordulni – hívja fel a figyelmet a doktor.
Mennyi az annyi?
A legtöbb irodalom szerint nagyjából nyolc-húsz galambot engedünk el naponta. Az pedig, hogy pontosan ki mennyit, a megfigyelések alapján a táplálkozási és italfogyasztási szokásoktól függ.
Hüvelyesek, káposztafélék (karfiol, brokkoli, karalábé, káposzta, kelbimbó, hagyma, fokhagyma), magas kéntartalmú borok, édesítőszerek (sorbitol, mannitol), magas fehérjetartalmú ételek, gyógyszerek (ibuprofentartalmú fájdalomcsillapítók, koleszterincsökkentők, vas vagy magas rosttartalmú étrendkiegészítők).