Test és lélek

Dió – a szellemi frissesség őrzője

Bors

Létrehozva: 2019.10.13.

Az ősz egyik legegészségesebb csemegéje, igazi vitaminbomba.

Számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (magnézium, ká­lium, csontképző fluor, mangán, vérképzést segítő réz, szelén) és vitaminokat (A-, E-, B-vitamin).

Gyógyhatásai: gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású. Csökkenti a koleszterinszintet, a magas vércukorszintet, az inzulinrezisztenciát, érvédő. Mérsékeli a vastagbélrák, a magas vérnyomás, az epekő és a gyulladásos betegségek kialakulásának kockázatát. Immunerősítő, lábadozó betegeknek kiváló. Jótékonyan hat a prosztatára. Javítja az agyműködést, növeli a koncentrálóképességet. Az omega3 zsírsav segít abban, hogy a központi idegrendszer egészséges maradjon, és a szellemi frissességünket időskorunkra is megőrizzük. Stresszűző, segíti a nyugodt alvást.

TIPP: érdemes a nőknek naponta egymaréknyi dióbelet elrágni, mert a kutatások szerint a fogyasztásával megelőzhető a mellrák és a csontokat is erősíti.

Fogyasztható: nyersen, pörkölve, olaj formájában, de lekvár, likőr, pálinka is készíthető belőle. Éretlen, zöld terméseit befőzhetjük. Közvetlen fogyasztáshoz a legjobb a friss, idei dió. Mézzel, sajttal igazi csemege.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek