Az ősz egyik legegészségesebb csemegéje, igazi vitaminbomba.
Számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (magnézium, kálium, csontképző fluor, mangán, vérképzést segítő réz, szelén) és vitaminokat (A-, E-, B-vitamin).
Gyógyhatásai: gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású. Csökkenti a koleszterinszintet, a magas vércukorszintet, az inzulinrezisztenciát, érvédő. Mérsékeli a vastagbélrák, a magas vérnyomás, az epekő és a gyulladásos betegségek kialakulásának kockázatát. Immunerősítő, lábadozó betegeknek kiváló. Jótékonyan hat a prosztatára. Javítja az agyműködést, növeli a koncentrálóképességet. Az omega3 zsírsav segít abban, hogy a központi idegrendszer egészséges maradjon, és a szellemi frissességünket időskorunkra is megőrizzük. Stresszűző, segíti a nyugodt alvást.
TIPP: érdemes a nőknek naponta egymaréknyi dióbelet elrágni, mert a kutatások szerint a fogyasztásával megelőzhető a mellrák és a csontokat is erősíti.
Fogyasztható: nyersen, pörkölve, olaj formájában, de lekvár, likőr, pálinka is készíthető belőle. Éretlen, zöld terméseit befőzhetjük. Közvetlen fogyasztáshoz a legjobb a friss, idei dió. Mézzel, sajttal igazi csemege.